Put koji se uspinje toliko se više spušta. To je put kršćanske poniznosti, koja uzdiže prema Bogu toliko koliko se onaj koji ju svjedoči zna „poniziti“ kako bi dao mjesta Njegovoj ljubavi. Na to je razmišljanje papu Franju nadahnuo jučerašnji blagdan Navještenja Gospodinova. Put kojim do Betlehema prolaze Marija i Josip, kako bi poštovali carsku naredbu o popisu stanovništva, put je poniznosti – primijetio je Sveti Otac. Ponizna je Marija, koja ne razumije, ali prepušta svoju dušu Božjoj volji. Ponizan je Josip, koji se „ponižava“ kako bi na sebe preuzeo tako veliku odgovornost kao što je zaručnica koja očekuje dijete. Takva je sva Božja ljubav; kako bi došla do nas, ide putom poniznosti – napomenuo je Papa.

To je ono čemu je dao prednost kako bi svoju ljubav izrazio ljudima, pred protivnim – kako je istaknuo papa Franjo – „snažnim idolima“ koji daju da se čuje njihov glas, i koji kažu: ‘ovdje ja zapovijedam’. Naš Bog, naprotiv, koji nije lažni Bog, Bog od drveta koji su ljudi napravili, radije ide putom poniznosti, koji je isti onaj koji je slijedio Isus; put koji se snizio sve do Križa. Za kršćanina je to zlatno pravilo – dodao je Sveti Otac – to znači napredovati, ići naprijed i biti ponizan. Ne može se ići drugim putom. Ako se ja ne ponizim, ako se ti ne poniziš, nisi kršćanin – istaknuo je Papa.

Međutim, biti ponizni ne znači ići ulicom spuštenih očiju. Nije takva bila Isusova poniznost, pa ni ona Njegove Majke ili Josipa – objasnio je Papa. Hod putom poniznosti čini to da sva Božja ljubav dolazi na taj put, a to je jedini koji je On izabrao; nije izabrao neki drugi – primijetio je Sveti Otac te dodao – I pobjeda Uskrsnuća slijedi taj smjer, pobjeda kršćanina ide putom poniznosti. Molimo za milost poniznosti, ali one koja je put kojim sigurno prolazi ljubav, jer ako nema poniznosti, ljubav je blokirana, ne može ići naprijed – rekao je na kraju papa Franjo. (rv/bitno.net)