Papa je govorio na španjolskom jeziku jer je na misi sudjelovalo osoblje argentinskih diplomatskih predstavništva u Italiji. Od 26. veljače nisam slavio svetu misu na španjolskom jeziku, ovo mi je dobro došlo – rekao je Papa te zahvalio sudionicima na svemu što čine za Argentinu.

„Neka vaša pravednost bude veća od pravednosti farizeja.“ Polazeći od Isusove pobudnice apostolima, Papa je govorio o Isusovoj reformi. Njegova reforma ne prekida s prošlošću – kazao je Papa –u kontinuitetu je: od sjemena do ploda. Onaj tko prihvaća kršćanski život ima veće obveze od drugih, ali ne i veće prednosti. Isus neke od tih obveza spominje, posebice navodi negativni odnos s braćom. Tko proklinje – veli Isus – zaslužuje pakao. Ako u vlastitom srcu imaš nešto protiv svojega brata, onda nešto nije u redu i trebaš se obratiti, mijenjati – ustvrdio je Papa dodajući: Srdžba je uvreda bratu, nešto što je sukladno smrti, ubija ga. Papa je rekao da naročito u latinskoj tradiciji postoji „divna kreativnost“ u izmišljanju prišivaka. No, ako je riječ o prijateljskom pridjevu, onda je dobro, ali je problem kad je prišivak drugačiji, kada je „uvrjedljiv“, kad je blaćenje drugoga – kazao je Sveti Otac.

Ne treba ići psihologu – rekao je Papa – da bi se znalo da netko blati drugoga jer sam ne može rasti i potrebno mu je da drugi bude ponižen, da bi se osjetio netko. A to je vrlo ružan psihološki mehanizam. Isus sasvim jasno veli: „Ne govorite loše jedan o drugomu. Ne blatite se međusobno, ne ocrnjujte se.“ Upravo jer svi idemo istim putom, svi idemo tim putom koji nas vodi kraju – istaknuo je Papa.

Ako nešto ne ide bratskim putom, svi ćemo završiti slabo: onaj tko vrijeđa i uvrijeđeni. Ako netko nije sposoban vladati jezikom, gubi se; uostalom prirodna se nasrtljivost, koju je očitovao Kajin s Abelom, ponavlja kroz povijest. Nismo zli nego smo slabi i grješnici. Stoga je jednostavnije vrijeđanjem, ogovaranjem i lažima srediti odnose nego na lijep način – ustvrdio je Papa nastavljajući govor:
Molim Gospodina da nam svima udijeli milost veće pozornosti na jezik, glede onoga što govorimo o drugima. To je neznatna, ali je vrlo plodna pokora. Katkada netko ogladni i promišlja: Pogriješio sam jer nisam kušao plod divnoga komentara o drugomu. Dugoročno ta glad donosi plod i čini dobro. Stoga od Gospodina moramo iskati ovu milost: uskladiti svoj život s ovim novim zakonom; zakonom blagosti, ljubavi, mira, te da malo skratimo svoj jezik, da malo obrežemo komentare na račun drugih, također i srdžbe koje nas navode na uvredu i ljutnju. Neka nam Gospodin svima udijeli tu milost – zaključio je papa Franjo. (rv/bitno.net)