Papa je Franjo u propovijedi govorio u čuđenju i čuvanju, nadahnjujući se na evanđeoskom ulomku koji govori kako su se pismoznanci čudili dok su slušali Isusa te o Marijinu čuvanju riječi Božje u svom srcu. Čuđenje je – primijetio je Papa – više od radosti, to je trenutak kada riječ Božja dolazi, kada je posijana u srcu. Ali – kako je rekao – od čuđenja se ne može zauvijek živjeti, ono se čuvanjem ima unijeti u život. A upravo je to učinila Marija, za koju se veli da se divi i da čuva Božju Riječ – kazao je Sveti Otac.

Što znači čuvati Božju riječ? Najprije primim Božju riječ zatim uzmem jednu bočicu i stavim je unutra i tako je čuvam, možda znači to? Ne. Čuvati Božju riječ znači da se naše srce otvori, da se otvori Riječi kao što se zemlja otvara sjemenu. Božja je riječ sjeme i ona se sije. A Isus nam je rekao što se zbiva sa sjemenom: neka zrna padnu uz put te dođu ptice i pojedu ih. Ta riječ nije čuvana, srca ju nisu znala prihvatiti – kazao je papa Franjo.

Druga pak zrna padnu u kamenitu zemlju i umru. Isus veli da takvi ne znaju čuvati riječ Božju jer nisu postojani. Kada nadođe patnja oni zaborave sve. Riječ Božja – dodao je – padne u nepripremljenu zemlju, neobrađenu, punu trnja. A što je trnje? Isus govori o privrženosti bogatstvu, o manama. Prema tomu čuvati riječ Božju znači pitati se što mi u životu govori riječ Božja. Tako je činila Marija, razmišljala je u uspoređivala. To je veliki duhovni rad – ustvrdio je Sveti Otac.

Papa je Ivan Pavao II. govorio da je Marija u tom poslu osjećala veliki napor u srcu: imala je umorno srce. Nije riječ o tjeskobi, nego o naprezanju, to je naporno. Tim se radom čuva riječ Božja: naprezanje da se u određenom trenutku shvati značenje, što mi Bog u ovome trenutku želi reći, kako određenu okolnost iščitavati Božjom riječju, to znači čuvati Riječ – objasnio je Papa dodajući:
Sjećanje je također čuvanje riječi Božje.Ono nam pomaže čuvati, sjećati se svega što je Bog učinio u mojem životu, podsjeća nas na čudesna djela spasenja u Božjem narodu i mojem srcu. Sjećanje čuva Božju riječ. Papa je zaključio propovijed pozvavši sve da razmisle kako čuvaju riječ Božju; kako čuvamo to divljenje da ga ne pojedu ptice, da ga ne uguše mane.

Koristit će nam ako se pitamo: Sa svim što se događa u životu, pitam li se: što mi Gospodin svojom riječju govori u ovome trenutku? To znači čuvati Božju riječ, jer riječ je Božja poruka koju nam Bog šalje u svakom trenutku. Čuvati je u našem pamćenju, čuvati je i s našom nadom. Molimo od Gospodina milost da primimo Božju riječ i da ju čuvamo, također i milost da nam se srce umori čuvajući riječ Božju. Amen – zaključio je Papa Franjo.