U NAPULJU NA SUSRETU S MLADIMA

Papa Franjo osudio društvo koje u eutanaziji vidi rješenje za stare osobe

Papa Franjo osudio je “skrivenu eutanaziju” starijih osoba, objašnjavajući na susretu s mladima u Napulju da je obiteljska privrženost najbolji lijek za starije, dok je osamljenost za njih najgori otrov. Oko 100 tisuća mladih se okupilo na napuljskom “Lungomare Caracciolo”, na posljednjoj točki Papinoga pastoralnog posjeta gradu.

Foto: Shutterstock

Nakon što ga je mnoštvo pozdravilo izvikivanjem njegova imena, papa Franjo je uzeo mikrofon i potaknuo mnoštvo da radije – umjesto zazivanja Pape – zazivaju Isusovo ime i ispovijedaju vjeru u njega. Nakon toga je, kao i za prošlih susreta, nekoliko ljudi postavilo Svetom Ocu pitanja, na koja je spontano odgovarao.

Prvo je od njih bilo o tome kako prepoznati Boga u današnjem svijetu. Prije nego što je Papa odgovorio, ispričao se što je ostao sjediti, priznajući da je umoran nakon ispunjenog dana. “Naš Bog je Bog riječi, gesta i tišine” – rekao je, podsjetivši na prispodobu o dobrom pastiru. Bog nas poznaje dublje nego što sami sebe poznajemo i govori nam u tišini našega srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali Bog nam ne može progovoriti ako nemamo tišinu, ako u tišini ne upravimo pogled na raspelo. Možemo se približiti Božjoj tišini razmatrajući Krista raspetog i napuštenog – kazao je Papa.

Bog nas je stvorio da [u konačnici] budemo sretni, ali to ne znači da će sve u životu biti savršeno samo ako vjerujemo u njega. Papa je kazao da je jedna od “Božjih velikih tišina” patnja djece. Ne možemo uvijek razumjeti zašto Bog šuti, pa se stoga “trebamo približiti Kristu na križu”.

Drugo pitanje postavila je gospođa od 95 godina, o uklapanju starijih osoba u društvo, kako ne bi ostali sami ili napušteni. Papa je u svojem odgovoru osudio kulturu odbacivanja – koja odbacuje ne samo stare, već i djecu i nerođene – koji se drže beskorisnima te se radije skrbi za mačku ili psa.

Nadalje je jasno osudio društvo koje u eutanaziji vidi rješenje za tegobe starosti. Nije riječ samo o “tehničkoj eutanaziji” koja se izvršava smrtonosnom injekcijom, već i o “skrivenoj eutanaziji” – kad se starima uskraćuju lijekovi, hrana ili obiteljska bliskost. Osamljenost – rekao je papa Franjo – veliki je otrov za starije osobe. Potaknuo je sve prisutne koji imaju stare roditelje da ispitaju savjest i razmisle kad su ih zadnji put nazvali ili posjetili.

Treće se pitanje ticalo ideoloških napada na obitelj, na što je Papa odgovorio: “Obitelj je u krizi. To je istina. Ali to nije nešto novo.” Rodnu je ideologiju nazvao “pogreškom” koja je “uzrokovala toliko zbunjenosti”, a o bračnom je životu rekao da nije poput tečaja jezika – osam lekcija i tečan si! Potrebno je vrijeme i valja biti dobro spremljen. No iznad svega, potrebno je svjedočanstvo vjenčanih parova, koji mlade mogu poučiti tome kako se suočiti s problemima i zajednički ih rješavati.

Mladi i stari trebaju ostati povezani. Mladi imaju snagu, a stari imaju sjećanje i mudrost. Zamolivši zagovor Blažene Djevice i sv. Josipa, Papa je okupljene blagoslovio i, zaključivši susret, zaputio se prema Vatikanu.


Objavljeno: 22. ožujka 2015.

Možda vam se svidi