papa Franjo i zaposlenici, čestitao božić

Blizina je Božića lijepa prigoda da se okupimo te da jedni drugima čestitamo – rekao je Sveti Otac zaposlenicima Svete Stolice i Uprave Grada Vatikana, s kojima je jučer tijekom audijencije razmijenio božićne i novogodišnje čestitke.

Prije svega želim vam zahvaliti na vašem radu, na zauzimanju za opće dobro. Želio bih posebno zahvaliti onima koji već godinama obavljaju isti posao, a koji je često neprimjetan. Zahvaljujem vam jer s ponosom obavljate svakodnevne poslove – istaknuo je Sveti Otac dodajući:

A dok vam zahvaljujem, od vas želim zatražiti oproštenje za skandale koji se događaju u Vatikanu. Potičem sve da se ovih dana molimo za one koji su umiješani u skandale, kako bi se obratili i našli pravi put – kazao je papa Franjo.

Još bih vam želio nešto reći, a što je možda najvažnije: skrbite se o svojem braku i svojoj djeci. Brak je poput neke biljke, nije kao neki ormar, koji se stavi na određeno mjesto u sobi te svako toliko obriše prašina. Biljka je živa, svaki dan ju treba njegovati: život bračnoga para nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo. Sjećajmo se da nisu stvari najdragocjeniji dar djeci, već roditeljska ljubav. Ne mislim samo na roditeljsku ljubav prema djeci, nego na uzajamnu ljubav roditelja, odnosno na bračni odnos. Ljubav čini dobro vama i vašoj djeci – ustvrdio je Sveti Otac.

Treba dakle prije svega njegovati ‘biljku’ braka, što ste vi supružnici, te istodobno njegovati odnose sa svojom djecom, vodeći računa više o ljudskim odnosima nego o stvarima. Njegujmo milosrđe u svakodnevnim odnosima, između supruga i supruge, između roditelja i djece, između braće i sestara, a skrbimo se i o bakama i djedovima… potaknuo je Sveti Otac.

I u domaćoj crkvi treba živjeti Jubilej, a ne samo tijekom velikih slavlja. Dapače, Gospodin ljubi one koji milosrđe žive u redovitim okolnostima. Želim vam da kušate radost milosrđa, počevši od svoje obitelji – zaključio je Sveti Otac, te zamolio prisutne da pozdrave i čestitaju svojim dragima, starijim i bolesnim osobama i da ne zaborave moliti za njega.

Radio Vatikan | Bitno.net