Dana 19. srpnja 2013  objavljeno je  pismo pape Franje o ustanovljenju Papinskog povjerenstva za proučavanje i preustroj ekonomsko-upravne strukture Svete Stolice.

Promišljanja ovih dana o pozitivnim podatcima Vatikanske bilance – piše Sveti Otac u objavljenom dokumentu – navode nas, čuvši mišljenja uzoritih kardinala, braće biskupa i stručnih suradnika, da nastavimo uvođenje reformi u ustanovama Svete Stolice, čija je svrha pojednostavljenje i racionalizacija postojećih tijela te pozornije programiranje gospodarskih djelatnosti svih vatikanskih upravnih ustanova.

Sveti je Otac ustanovio Povjerenstvo da prikupi točne informacije o gospodarskim pitanjima vatikanskih uprava te da surađujući s Kardinalskim vijećem, pruži stručnu potporu i upriliči strateške odluke, koje će onemogućiti rasipanje ekonomskih dobara i pridonijeti većoj transparentnosti u opskrbi dobrima i uslugama te usavršavanju uprave pokretnim i nepokretnim dobrima.

Članove je novoustanovljenog povjerenstva osobno imenovao Sveti Otac, a Papa očekuje da će sva Vatikanska tijela surađivati s Povjerenstvom. Svi su članovi stručnjaci laici, jedino je tajnik Povjerenstva klerik, priopćeno je iz Državnoga tajništva. Članovi povjerenstva su: dr. Joseph FX Zahra (Malta), predsjednik, mons. Lucio Angel Vallejo Balda (tajnik Prefekture za ekonomska pitanja), tajnik, Jean-Baptiste de Franssu (Francuska), dr. Enrique Llano (Španjolska), dr. Jochen Messemer (Njemačka), Francesca Immacolata Chaouqui (Italija), Jean Videlain-Sevestre (Francuska) i George Yeo (Singapur). Povjerenstvo će početi s radom što je prije moguće, a prvi sastanak zakazan je ubrzo nakon Papina povratka iz Brazila. (rv/ika/bitno.net)