Draga braćo i sestre, dobar dan!

U Evanđelju ove, Druge nedjelje došašća, odjekuje poziv Ivana Krstitelja: Obratite se, jer kraljevstvo je Božje blizu! (Mt 3,2). Ovim će riječima Isus započeti svoje poslanje u Galileji (Mt 4,17), a takav će biti i navještaj koji će učenici trebati pronijeti u svom prvom misionarskom iskustvu (usp. Mt 10,7). Evanđelist Matej time želi predstaviti Ivana kao onoga koji pripravlja put Kristu koji dolazi i učenicima kao nastavljačima Isusova propovijedanja. Riječ je o istom radosnom navještaju: dolazi kraljevstvo Božje, ono je čak i blizu; među nama je! Ova je riječ veoma važna… ’Kraljevstvo je Božje među vama’ – kaže Isus. Ivan naviješta ono što će sam Isus poslije kazati: ‘Kraljevstvo je Božje došlo i nalazi se među vama’. Ovo je središnja poruka svakoga kršćanskog poslanja. Kad neki misionar ili kršćanin naviješta Isusa, ne djeluje prozelitistički; kao da se radi o navijaču koji za svoj klub želi pridobiti više sljedbenika – ne, nego jednostavno želi navijestiti: ‘Kraljevstvo je Božje među vama!’. Tako misionar pripravlja put Isusu koji ide ususret svom narodu.

No što je to kraljevstvo Božje; kraljevstvo nebesko?! Sinonimni su. Odmah pomislimo na nešto onostrano: na život vječni. Svakako, istina je; kraljevstvo Božje se će se beskrajno proširiti i nakon zemaljskog života, ali radosna vijest koju nam donosi Isus – i koju Ivan pred-navješćuje te koja jest Kraljevstvo Božje, ne trebamo čekati samo u budućnosti: približilo se, na neki način je već prisutno i već mu sada možemo iskusiti duhovnu snagu. ‘Kraljevstvo je Božje među vama!’ reći će Isus. Bog dolazi u našu povijest ustanoviti svoje gospodstvo, u našu svakodnevicu; i ondje gdje se ona prihvaća u vjeri i poniznosti, niču ljubav, radost i mir.

Uvjet za ulazak i sudioništvo u ovom kraljevstvu je promjena našeg života, odnosno, obraćenje. Obratiti se svaki dan; svakodnevno učiniti korak naprijed (u obraćenju). Riječ je o tome da se napuste putovi ovoga svijeta, koji se čine zgodnima, ali vode u zabludu odnosno idole ovoga svijeta: uspjeh pod svaku cijenu, moć na račun najslabijih, žeđ za bogatstvom, užitak po svaku cijenu. Ovdje je, s druge strane, riječ o otvaranju puta Gospodinu koji dolazi: On našu slobodu ne dokida, nego nam daruje istinsku sreću. Isusovim rođenjem u Betlehemu, Bog sam je taj koji prebiva među nama, kako bi nas oslobodio egoizma, grijeha i iskvarenosti; kao i od ovih stvari, koje su od Đavla: traženje uspjeha po svaku cijenu, moć na račun najslabijih, žeđ za bogatstvom, užitak po svaku cijenu.

Božić je dan velike radosti pa i one vanjske, ali naročito je vjerski (religijski) događaj zbog čega je neophodna duhovna priprava. U ovom vremenu došašća, dopustimo da nas vodi Krstiteljev poticaj: ‘Pripravite put Gospodnji, poravnite mu staze!’ (r. 3.). Mi Gospodnji put pripravljamo i poravnavamo mu staze; kad ispitujemo savjest, kada preispitujemo svoje ponašanje, kako bismo se otresli ovih grješnih stavova koje sam spomenuo i koji nisu od Boga: uspjeh po svaku cijenu, moć na račun najslabijih, žeđ za bogatstvom, užitak po svaku cijenu. Neka nam Djevica Marija pomogne da se pripremimo na susret s ovom, uvijek-sve-većom ljubavlju, koja se u božićnoj noći učinila malom, maleckom, poput sjemena koje pada u zemlju – sjemena kraljevstva Božjega.

Nakon podnevne molitve, Sveti je Otac pozdravio sve okupljene vjernike i hodočasnike, kako iz Rima i Italije, tako i iz ostatka svijeta, među kojima je izrijekom spomenuo naše, hrvatske hodočasnike, iz Splita i Makarske. Papa je svima poželio ugodan ostatak dana i plodan put došašća (priprave). Navijestio je proslavu blagdana Marije Bezgrješne, sljedećega četvrtka. Pozvao je također da se ove dane sjedinjeni molimo za njezin Majčinski zagovor, za obraćenje srdaca i za dar mira. Po svom običaju papa Franjo se svima preporučio u molitve, te otpustio mnoštvo.

Radio Vatikan | Bitno.net