U Vatikanu je započeo izvanredni konzistorij na kojem su se okupili kardinali kako bi zajedno s papom Franjom razmišljali o osjetljivim pitanjima vezanim uz obitelj

Foto: www.news.va

Trećim je časom u četvrtak 20. veljače, u Novoj sinodskoj dvorani u Vatikanu, započeo izvanredni konzistorij, na kojemu su se okupili kardinali kako bi zajedno s papom Franjom razmišljali o obitelji, javlja Radio Vatikan. Nakon pozdrava dekana Kardinalskoga zbora, kardinala Angela Sodana, Sveti je Otac održao kratki govor, poslije kojega je uslijedilo uvodno izlaganje kardinala Waltera Kaspera, te slobodna izlaganja ostalih kardinala. Razmišljanje će završiti u petak navečer, a u subotu 22. veljače, na blagdan Katedre svetoga Petra, održat će se konzistorij povodom imenovanja 19 novih kardinala.

Obitelj je temeljna stanica ljudskog društva – istaknuo je Papa. Od samoga početka Stvoritelj je dao svoj blagoslov muškarcu i ženi kako bi bili plodni i množili se na zemlji; tako je obitelj poput odraza Boga, Jedinoga i Trojstvenoga – dodao je Sveti Otac. U našem će razmišljanju uvijek biti nazočna ljepota obitelji i braka, veličina te ljudske stvarnosti, tako jednostavne i istodobno tako bogate, koju čine radosti i nade, trud i trpljenje, kao i cijeli život – napomenuo je Papa te dodao da će se nastojati bolje upoznati teologiju obitelji, kao i dušobrižništvo koje valja primijeniti u sadašnjim prilikama.

To se, međutim, treba učiniti temeljito, i ne padajući u kazuistiku, jer bi ona neizbježno snizila razinu našega rada – primijetio je Sveti Otac. Obitelj je danas prezrena, nagrđena, te ono što se od nas traži jest da prepoznamo koliko je lijepo, istinsko i dobro osnovati obitelj, biti obitelj u današnje vrijeme; koliko je to nužno potrebno za život svijeta, za budućnost čovječanstva. Od nas se traži da istaknemo sjajni Božji plan o obitelji, te da pomognemo bračnim parovima da ga radosno žive u svojemu životu, prateći ih u brojnim teškoćama, i to razboritim i hrabrim dušobrižništvom punim ljubavi – istaknuo je Sveti Otac.

Papa je Franjo posebnu dobrodošlicu izrazio onima koji će u subotu biti uvršteni u Kardinalski zbor. Pratimo ih molitvom i bratskom ljubavlju – rekao je Papa, te na kraju, u ime svih nazočnih, zahvalio kardinalu Walteru Kasperu za dragocjeni prinos koji je dao svojim uvodnim izlaganjem.

RV/Bitno.net