Minerali i biljke ne čine ništa loše, to je njihov oblik postojanja, međutim, od čovjeka se traži više. Postoji dobro koje treba učiniti, koje čeka na svakoga od nas, svatko mora odraditi svoj dio…

Ako ubiti znači uništiti, ukinuti, ukloniti nekoga, onda, ne ubiti znači njegovati, vrednovati, uključiti i opraštati – rekao je papa Franjo jučer tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra u Vatikanu, u jednoj u nizu svojih kateheza, osvrnuvši se na odlomak iz Matejevog evanđelja današnje liturgije u kojem Isus otkriva dublji smisao Božje zapovijedi: Ne ubij!

Zahvaljujući Isusu koji je umro i uskrsnuo za nas, možemo prihvatiti Očevu zapovijed „Ne ubij” kao najvažniji i bitan apel, to jest, poziv na ljubav – istaknuo je Papa i naglasio – U Božjim je očima ljudski život dragocjen, svet i nepovrediv, nitko ne može prezirati život drugoga, pa ni vlastiti, jer čovjek u sebi nosi sliku Božju, i predmet je Njegove beskrajne ljubavi bez obzira na stanje u koje je bio pozvan na život.

Krist je proširio značenje zapovijedi „Ne ubij!” na „ljutnju protiv brata“, koju je usporedio s oblikom ubojstva, kao i uvredu, i prezir – rekao je Sveti Otac i nastavio – Navikli smo vrijeđati, uvreda nam je kao disanje. No, Isus kaže: Prestanite, jer uvreda boli i ubija kao i prezir. No, mi ipak preziremo, a to je oblik ubijanja dostojanstva osobe. Lijepo bi bilo kad bi ta Isusova pouka ušla u pamet i srce i kad bi svatko od nas rekao: Neću više nikoga vrijeđati. Bio bi to uspjeh, jer nam Isus kaže: Gledajte, ako prezirete, vrijeđate i mrzite, a to je ubojstvo.

Nijedan ljudski zakon ne izjednačava tako različita djela, jednako ih osuđujući – primijetio je papa Franjo i napomenuo – Ako smo uvrijedili brata, Isus potiče da ga potražimo i da se izmirimo s njim. Kada idemo na misu, trebamo se isto tako pomiriti s ljudima s kojima smo imali problema. Ako smo mislili loše o njima, uvrijedili smo ih. Često dok čekamo da svećenik počne misu, brbljamo i govorimo loše o drugima. To se ne smije činiti. Uvredu, prezir i mržnju Isus je stavio na razinu ubojstva.

Čovjekov je život plemenit, vrlo osjetljiv i posjeduje skriveno JA, ne manje važno od fizičkog JA – rekao je Papa i protumačio – Naime, da bismo uvrijedili nevino dijete, dosta je neprikladna rečenica. Da biste uvrijedili neku ženu, dovoljna je hladna gesta. Da biste slomili srce mlade osobe, dovoljno je ne dati mu povjerenje. Da biste uništili čovjeka, dosta je biti ravnodušan prema njemu, jer ravnodušnost ubija. To je kao da kažete čovjeku „ti si mrtav za mene“, jer ste ga ubili u svojem srcu. ‘Ne ljubiti’ prvi je korak prema ubojstvu, a ‘ne ubiti’ prvi je korak prema ljubavi.

Poput Kaina kojega je Gospodin pitao gdje mu je brat Abel, ubojice obično kažu: „ne tiče me se, to nije moja briga” – primijetio je Sveti Otac i podsjetio – Svi smo mi čuvari svoje braće. Čuvari smo jedni drugih! To je naš životni put ‘ne ubijanja’. Ljudskom životu treba ljubav. Istinska ljubav je ona koju nam je Krist pokazao, to jest milosrđe. Ljubav koju ne smijemo uskratiti drugome jest ona koja znači opraštati i prihvatiti onoga koji je učinio zlo. Nitko od nas ne može preživjeti bez milosrđa, svima nam treba oproštenje. Dakle, ako ‘ubiti’ znači uništiti, ukinuti, ukloniti nekoga, onda, ‘ne ubiti’ znači njegovati, vrednovati, uključiti i oprostiti.

Nitko ne može misliti da je dobar jer nikom ne čini ništa loše – rekao je papa Franjo i dodao – minerali i biljke ne čine ništa loše, to je njihov oblik postojanja, međutim, od čovjeka se traži više. Postoji dobro koje treba učiniti, koje čeka na svakoga od nas, svatko mora odraditi svoj dio, a to nam pomaže da u svojoj dubini budemo ono što jesmo. ‘Ne ubij!’ apel je za ljubav i milosrđe, poziv da živimo u skladu s Isusom koji je umro i uskrsnuo za nas.

Potaknuvši da uvijek i sve više činimo dobro, Papa je na kraju pozdravio osobito obitelji i podsjetio da je danas (jučer) spomendan svetog Ignacija Antiohijskoga, rimskog biskupa i mučenika, te pozvao da od tog svetog biskupa iz nekadašnje Sirije naučimo hrabro svjedočiti svoju vjeru. Po njegovom zagovoru neka Gospodin svakome od nas podari snagu ustrajnosti, unatoč nevoljama i progonstvima – zaključio je Sveti Otac.

Vatican News | Bitno.net