Primjer svjetovnog načina života i nesposobnog da se slijedi Isusov model jesu svećenici na župama koje se smatraju nižom kategorijom, a ne višom, kako bi oni željeli; biskupov premještaj doživljavaju kao kaznu

Neka naš stil života i način prosuđivanja drugih bude potpuno kršćanski, to jest velikodušan i pun ljubavi; ne bojmo se poniženja, jer istom ćemo mjerom kojom sudimo, na kraju života biti suđeni  – rekao je papa Franjo jučer na misi u Domu Svete Marte, komentirajući evanđelje. „Mjerom kojom mjerite mjerit će vam se“ – citirao je Papa i primijetio – Svi mi dajemo račun o svojem sadašnjem životu i osobito ćemo ga dati na kraju života.

Ta nam Isusova rečenica upravo kaže kako će biti u tom trenutku, odnosno kakav će biti sud – rekao je Sveti Otac i objasnio – Jer nam odlomak o Blaženstvima i 25. poglavlje iz Matejeva evanđelja pokazuju stvari koje moramo činiti, kako ih moramo činiti, stil kojim ih trebamo činiti i mjeru; to je ono što Gospodin traži. Kojom mjerom mjerimo druge? Kojom mjerom mjerimo sebe? Je li to velikodušna mjera, puna Božje ljubavi ili mjera niske razine? Tom ćemo mjerom bit suđeni, neće biti druge nego upravo tom kojom mi mjerimo.

Na kojoj je razini naša mjera? Na visokoj razini? – upitao je papa Franjo i potaknuo – Moramo na to misliti. To vidimo ne samo, i ne toliko, u dobrim stvarima koje činimo ili lošim, nego u neprestanom načinu života. Naime, svatko od nas ima svoj stil i način na koji mjeri samoga sebe, stvari i druge, te će Gospodin istom mjerom mjeriti nas. Stoga, tko mjeri sebično, tako će se i njemu mjeriti; tko nema milosti i udara po drugima, bit će mu suđeno na isti način, to jest bez milosti.

Kao kršćani pitamo se koji je to kamen oslonac koji pokazuje jesmo li na kršćanskoj razini koju Isus želi? – rekao je Papa i istaknuo – To je sposobnost prihvaćanja i podnošenja poniženja. Kršćaninu koji nije sposoban nositi poniženja života, nešto nedostaje. On je kršćanin samo na papiru ili zbog koristi. To nam je potrebno, jer to je učinio Isus, zanijekao je sebe; sveti Pavao je kazao: „Ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu!“ Bio je Bog, no nije se uhvatio za to, ponizio je sebe. To je model.

Primjer svjetovnog načina života i nesposobnog da se slijedi Isusov model jesu svećenici na župama koje se smatraju nižom kategorijom, a ne višom, kako bi oni željeli; biskupov premještaj doživljavaju kao kaznu – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Tako se prepoznaje naš stil i način prosuđivanja, po tome kako se ponašamo u poniženju. Naš se način prepoznaje po svjetovnom prosuđivanju, po prosuđivanju grešnika, poduzetnika, kršćanina…

Mjerom kojom mjerite mjerit će vam se! Istom mjerom. Ako je to kršćanska mjera koja slijedi Isusa na Njegovom putu, istom ćemo biti suđeni, s mnogo milosti, suosjećanja i milosrđa. No, ako je to svjetovna mjera i samo korištenje vjere – idem na misu, no živim svjetovno – bit ćemo suđeni po toj mjeri. Molimo Gospodina za milost da živimo kršćanski i osobito da se ne bojimo križa i poniženja, jer to je put koji je On izabrao da bi nas spasio. Ono što jamči da je naša mjera kršćanska, jest sposobnost nošenja križa i podnošenja poniženja – zaključio je papa Franjo.

Vatican News | Bitno.net