Papina je namjera prije svega progovoriti o društvenim temama, o socijalnoj pravednosti, a pitanje klime – kazao je biskup Sorondo – očito ima posljedice za najsiromašnije narode, a tiče se i pravednosti.

Sveti Otac govori o okolišu zato što je dio Božjega stvorenja. Na taj je način u duhu sv. Franje, koji u prirodi vidi ljepotu otkupljenja, i u kojoj svaka stvar govori o Kristu. U tom smislu – ustvrdio je biskup Sorondo – enciklika Laudato si’ duboko je religiozan dokument.

Govoreći o manipuliranju određenim dijelovima enciklike, predsjednik je Papinske akademije znanosti ustvrdio: Želja je Svetoga Oca da se izbjegne određeni dualizam. Želio je reći da nas ne zanima samo čovjek ili samo priroda: zanima nas cjelovitost. Priroda je zajednički dom i stoga je u temeljnom odnosu s čovjekom. Čovjeka pak ne treba smatrati glavnim neprijateljem okoliša, već bićem koje je stvoreno na sliku Božju, i koje stoga ima odgovornost surađivati u djelu stvaranja.

Osvrnuvši se na Papinu ocjenu sadašnjeg gospodarskog modela, mons. Sánchez Sorondo je objasnio kako je riječ o shvaćanju utemeljenom na crkvenom socijalnom nauku. Rekao je da Papa ne prihvaća liberalnu teoriju i obožavanje tržišta. Prema papi Franji, liberalni je sustav „u biti usmjeren na profit, na bogaćenje“, a „zaboravlja na osobu i opće dobro“. Svetoga Oca u toj prosudbi podržavaju ekonomisti koji su članovi Papinske akademije znanosti – poput Josepha Stiglitza i Kennetha Arrowa, koji ističu da sama proizvodnja ne jamči raspodjelu. Upitan je li onda Papa ljevičar, biskup Sánchez Sorondo odgovara: Nije ni ljevičar ni desničar; on slijedi evanđelje.

Radio Vatikan|Bitno.net