Papa Franjo tvrditi sveta osoba

Put koji pokazuje Isus jest put služenja, ali u Crkvi se često žudi za moći, novcem i ispraznošću – upozorio je papa Franjo u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta, pri tom naglasivši da kršćani trebaju pobijediti „svjetovnost“ koja razara Crkvu dodajući kako se valja čuvati od „laktaša“ koji druge uništavaju samo da oni „izbiju na vrh“.

Isus svoje učenike poučava put služenja, a oni raspravljaju tko je najveći među njima. Polazeći od misnoga evanđelja, Papa se osvrnuo na napast svjetovnosti koja, i danas, uništava svjedočenje Crkve. Isus govori o poniznosti, smrti i otkupljenju, a učenici raspravljaju o moći, tko će od njih biti najveći – kazao je.

Vlast je bila napast za učenike, razmišljali su poput svijeta. Raspravljali su tko je najveći, tko ima biti na prvom mjestu, a Isus im veli da budu posljednji, da služe svima. Na putu koji nam pokazuje Isus, služenje je pravilo. Onaj je veći koji više služi, koji je više na raspolaganju drugima, a ne oni koji se hvastaju, koji žude za vlašću, novcem, ispraznošću, koji su oholi, ti nisu veliki – ustvrdio je Sveti Otac dodajući:

A to što se dogodilo apostolima te Ivanovoj i Jakovljevoj majci, svaki dan se događa u Crkvi, u svakoj zajednici: Tko je najveći među nama? Tko zapovijeda? Pohote! U svakoj zajednici, župi ili ustanovi – uvijek je prisutna želja za vlašću – kazao je Papa dodajući da i prvo čitanje iz Jakovljeve poslanice tvrdi kako vlast, zavist, i ljubomora uništavaju drugoga – primijetio je Papa.

To je pak poruka današnjoj Crkvi. Svijet govori o vlastodršcima, a Isus je došao služiti a ne da mu služe. Častohlepnost, moć… To je pak kad želim imati moć, a ne služiti, kad želim da mi drugi služi; kad se čini sve, ogovara i blati druge, samo da se domogne vlasti. Zavist i ljubomora tim putom idu i uništavaju. To se danas zbiva u mnogim  crkvenim ustanovama: župama, zavodima, drugim ustanovama također i među biskupima. Mnogi su željni svjetovnoga duha, a to je duh bogatstva, častohlepnost, taština i uznositost – kazao je Papa dodajući kako su Isus i apostoli govorili različitim jezicima.

Kad su veliki sveci govorili da se osjećaju vrlo grješni, govorili su to jer su shvaćali da su u sebi imali svjetovnoga duha i mnoge svjetovne napasti. Nitko od nas ne može tvrditi da je sveta, čista osoba. Sve nas zavodi svjetovnost, svi smo napastovani da uništimo drugu osobu samo da se domognemo vrha. To je svjetovna napast, ona razdire i uništava Crkvu, to nije Isusov duh – istaknuo je Papa.

Lijepo je zamisliti prizor: Isus govori o služenju, a učenici vele da je bolje ići naprijed i ne pitati previše, oni žele među sobom raspravljati tko će biti najveći. Bilo bi dobro da se prisjetimo koliko smo puta nazočili takvim raspravama u Crkvi, koliko smo puta sami tako činili, te moliti Gospodina da nas prosvijetli da je svjetovni duh Božji neprijatelj – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net