“Ispovijed, sakrament Božjega oprosta, daje nam da ponovno krenemo na put novoga života koji je započeo našim krštenjem”, istaknuo je papa Franjo tijekom pokorničkoga bogoslužja slavljenoga u petak, 8. ožujka poslijepodne. Tim slavljem, održanim u rimskoj župi svetoga Pija V., započela je korizmena inicijativa “24 sata za Gospodina”, koju je potaknuo papa Franjo s ciljem da crkve budu otvorene tijekom cijeloga dana kako bi se vjernicima pružila mogućnost za molitvu i ispovijed.

Papa se u svojem razmišljanju usredotočio na temu ovogodišnje inicijative, koja glasi “Hod u novom životu”. “Na tom putu našega svakodnevnog života često možemo izgubiti iz vida ljepotu svetoga života koji je u nama, sa štetnim posljedicama za naše odnose s Bogom i s drugima. Kada smo zauzeti s toliko stvari, razmišljamo li o Duhu Svetom koji je u nama i nosi nas?” upitao je Papa. Potom je objasnio: “Ostajemo na svojem putu, ali potreban nam je novi putokaz, potrebna nam je promjena ritma, smjera koji će nam pomoći ponovno pronaći put krštenja, odnosno obnoviti našu izvornu ljepotu, smisao za ići naprijed”.

“Na koji način možemo ponovno krenuti putem novog života? Za ovu korizmu i nastavak putovanja, koji je put? To je put Božjega oprosta”, istaknuo je Sveti Otac. “Božji oprost nas čisti iznutra, vraćajući nas u stanje našeg ponovnog rođenja nakon krštenja; vraća nam život i novi vid. Međutim” – napomenuo je – “za to je potrebno imati otvoreno i skrušeno srce, poput gubavca koji je zavapio Isusu: ‘Ako hoćeš, možeš me očistiti’. Naši vlastiti napori nisu dovoljni. Samo Bog poznaje i liječi srce; samo ga On može izbaviti od zla. Gospodin to želi jer želi da budemo obnovljeni, slobodni, sretni i sposobni nastaviti ići putem našeg novog života”.

“Nemojmo ga žalostiti; nemojmo odgađati svoj susret s njegovim oproštenjem, jer samo ako nas On ponovno postavi na noge, možemo se vratiti na put i vidjeti poraz našeg grijeha, izbrisan zauvijek – istaknuo je Papa. Nemojmo zanemariti Božji oprost, sakrament pomirenja, koji nije samo vježba pobožnosti, već temelj kršćanskoga života”.

Stoga je potaknuo one koji dijele sakrament ispovijedi da Božji oprost ponovno stave u središte Crkve. Potaknuo je ispovjednike da uvijek daju oprost onima koji ga mole i da pomognu onima koji se možda boje ispovjediti svoje grijehe, da s povjerenjem pristupe sakramentu ozdravljenja i radosti.

Istaknuvši na kraju da Isus može očistiti sve naše stare, ružne stvari, papa Franjo je potaknuo vjernike da dođu na ispovijed uz molitvu: “Isuse, vjerujem da me ti možeš očistiti. Vjerujem da trebam tvoj oprost. Obnovi me i opet ću hodati u novom životu.”