Papa Franjo okrunio Gospu od Guadalupe

Marija je bila prva koja je povjerovala u Sina Božjega i bila je prva koja je tijelom i dušom uznesena na nebo. Prva je prihvatila i u ruke primila Isusa kad je još bio dijete i prva je prihvaćena u njegove ruke te uvedena u Očevo vječno Kraljevstvo – rekao je papa Franjo prije današnje molitve Angelusa na svetkovinu Velike Gospe.

„Marija, ponizna i jednostavna djevojka iz sela izgubljenog na periferiji Rimskoga carstva, upravo zato što je prihvatila i živjela evanđelje, od Boga je primljena da za čitavu vječnost bude uz Sinovljevo prijestolje. Tako Gospodin silne zbacuje s prijestolja i uzdiže neznatne“ – rekao je Sveti Otac u podnevnom nagovoru.

„Marijino uznesenje je veliko otajstvo koje se tiče svakoga od nas, koje se tiče naše budućnosti. Marija nam prethodi na putu kojim su se zaputili oni koji su – po krštenju – vezali svoje živote uz Isusa“ – objasnio je Papa. „Današnje slavlje pretkazuje ‘novo nebo i novu zemlju’ s pobjedom uskrsloga Krista nad smrću i konačnim porazom zloga. Zbog toga, hvalospjev ponizne djevojke iz Galileje, izražen u Veliča, postaje pjesma čitavoga čovječanstva, koje se raduje jer vidi Gospodina kako se prigiba nad sve ljude, ponizna stvorenja, i uzima ih sa sobom u nebo“ – ustvrdio je papa Franjo.

„Marijin hvalospjev nas nuka da razmišljamo i o mnogim sadašnjim bolnim situacijama“ – rekao je Sveti Otac, istaknuvši osobito „žene pritisnute težinom života i dramom nasilja“, žene koje su zarobljene u ropstvu „oholosti moćnika“, „djevojčice koje su prisiljene raditi u nehumanim uvjetima“ i „ žene koje su primorane davati svoje tijelo i duh požudi muškaraca, čekajući dan kad će ih konačno uzeti ruke koje ih neće poniziti, nego s nježnošću podignuti i povesti putem života, sve do nebesa“.

„Marija, žena, djevojka koja je toliko propatila u svojem životu, podsjeća nas na te žene koje mnogo pate. I molimo Gospodina da ih on sam za ruku povede putem života i oslobodi od tih ropstava“ – kazao je papa Franjo.

Nakon Angelusa, Kraljici mira je „još jednom povjerio tjeskobe i boli ljudi koji su u tolikim dijelovima svijeta nevine žrtve trajnih sukoba“. Osobito je istaknuo „stanovnike Sjevernog Kivua, u Demokratskoj Republici Kongo“, nedavno pogođene „novim pokoljima, koje se odavno čini u sramotnoj tišini, ne privlačeći ni našu pažnju. Oni su nažalost dio tolikih nevinih koji nisu važni za svjetsku javnost“ – rekao je Papa i na kraju poželio da po Gospinu zagovoru u svima zavlada „suosjećanje, razumijevanje, želja mirom i skladom“.

Radio Vatikan | Bitno.net