ANGELUS NA VELIKU GOSPU

Papa Franjo: Neka Gospodin oslobodi ropstva sve žene

„Marija, žena, djevojka koja je toliko propatila u svojem životu, podsjeća nas na te žene koje mnogo pate. I molimo Gospodina da ih on sam za ruku povede putem života i oslobodi od tih ropstava“ – kazao je papa Franjo.

Papa Franjo okrunio Gospu od Guadalupe

Marija je bila prva koja je povjerovala u Sina Božjega i bila je prva koja je tijelom i dušom uznesena na nebo. Prva je prihvatila i u ruke primila Isusa kad je još bio dijete i prva je prihvaćena u njegove ruke te uvedena u Očevo vječno Kraljevstvo – rekao je papa Franjo prije današnje molitve Angelusa na svetkovinu Velike Gospe.

„Marija, ponizna i jednostavna djevojka iz sela izgubljenog na periferiji Rimskoga carstva, upravo zato što je prihvatila i živjela evanđelje, od Boga je primljena da za čitavu vječnost bude uz Sinovljevo prijestolje. Tako Gospodin silne zbacuje s prijestolja i uzdiže neznatne“ – rekao je Sveti Otac u podnevnom nagovoru.

Tekst nastavlja ispod oglasa

„Marijino uznesenje je veliko otajstvo koje se tiče svakoga od nas, koje se tiče naše budućnosti. Marija nam prethodi na putu kojim su se zaputili oni koji su – po krštenju – vezali svoje živote uz Isusa“ – objasnio je Papa. „Današnje slavlje pretkazuje ‘novo nebo i novu zemlju’ s pobjedom uskrsloga Krista nad smrću i konačnim porazom zloga. Zbog toga, hvalospjev ponizne djevojke iz Galileje, izražen u Veliča, postaje pjesma čitavoga čovječanstva, koje se raduje jer vidi Gospodina kako se prigiba nad sve ljude, ponizna stvorenja, i uzima ih sa sobom u nebo“ – ustvrdio je papa Franjo.

„Marijin hvalospjev nas nuka da razmišljamo i o mnogim sadašnjim bolnim situacijama“ – rekao je Sveti Otac, istaknuvši osobito „žene pritisnute težinom života i dramom nasilja“, žene koje su zarobljene u ropstvu „oholosti moćnika“, „djevojčice koje su prisiljene raditi u nehumanim uvjetima“ i „ žene koje su primorane davati svoje tijelo i duh požudi muškaraca, čekajući dan kad će ih konačno uzeti ruke koje ih neće poniziti, nego s nježnošću podignuti i povesti putem života, sve do nebesa“.

„Marija, žena, djevojka koja je toliko propatila u svojem životu, podsjeća nas na te žene koje mnogo pate. I molimo Gospodina da ih on sam za ruku povede putem života i oslobodi od tih ropstava“ – kazao je papa Franjo.

Nakon Angelusa, Kraljici mira je „još jednom povjerio tjeskobe i boli ljudi koji su u tolikim dijelovima svijeta nevine žrtve trajnih sukoba“. Osobito je istaknuo „stanovnike Sjevernog Kivua, u Demokratskoj Republici Kongo“, nedavno pogođene „novim pokoljima, koje se odavno čini u sramotnoj tišini, ne privlačeći ni našu pažnju. Oni su nažalost dio tolikih nevinih koji nisu važni za svjetsku javnost“ – rekao je Papa i na kraju poželio da po Gospinu zagovoru u svima zavlada „suosjećanje, razumijevanje, želja mirom i skladom“.

Radio Vatikan | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 15. kolovoza 2016.

Možda vam se svidi