U propovijedi na jutarnjoj misi u Domu Sv. Marte u Vatikanu 7. veljače papa Franjo potaknuo je kršćane da idu putom na koji upućuju Isus Krist i Ivan Krstitelj – putom poniženja

Foto: Giulio Napolitano/Shutterstock

Ne trebamo se bojati poniženja, molimo Gospodina da nam pošalje pokoje kako bismo postali ponizni te tako bolje oponašali Isusa, preporučio je Papa, prenosi Vatican News.
Razmišljajući o odlomku Markova Evanđelja iz liturgije dana, Papa je objasnio kako je Bog pozvao Ivana Krstitelja da pokaže put, Isusov put. Posljednji među prorocima imao je milost da može reći: „To je Mesija“. Posao Ivana Krstitelja nije bio toliko naviještanje Isusova dolaska i pripremanje naroda, nego davanje svjedočanstva o Isusu Kristu i to vlastitim životom; kao i svjedočenje puta koji je Bog izabrao za naše spasenje, puta poniženja. Pavao ga jasno izražava u svojoj Poslanici Filipljanima: „Ponizi sam sebe sve do smrti, smrti na križu“ (usp. Fil 2, 8). Ta smrt na križu, taj put poniženja, i naš je put, put koji Bog pokazuje kršćanima kako bi išli naprijed, rekao je Papa.

I Ivan i Isus bili su izloženi kušnji taštine, oholosti – Isus u pustinji, s đavlom, nakon posta; a Ivan pred zakonoznancima koji su ga pitali je li on Mesija; mogao je odgovoriti da je njegov službenik, a ipak se sam ponizio. Obojica su bila autoritet pred narodom, njihovo je propovijedanje bilo pouzdano. I obojica su upoznala trenutke padanja, jednu vrstu ljudske i duhovne depresije: Isus u Getsemanskom vrtu, a Ivan u zatvoru, iskušan crvom dvojbe je li Isus doista Mesija, istaknuo je Papa.

Obojica su završila na izrazito ponižavajući način: Isus smrću na križu, smrću najgorih zločinaca, strašnom fizički, a i moralno, gol pred narodom i svojom majkom. Ivan Krstitelj, pak, njemu je krvnik u tamnici odrubio glavu po naredbi jednoga kralja, oslabljenoga porocima, korumpiranoga prkosom jedne plesačice i mržnjom jedne preljubnice, rekao je Papa govoreći o Herodijadi i njezinoj kćeri. Prorok, veliki prorok, „najveći čovjek rođen od žene“ – kako je za njega rekao Isus – i Sin Božji, izabrali su put poniženja. To je put koji nam pokazuju i koji mi, kršćani, imamo slijediti. Doista, u Blaženstvima se ističe da je poniznost pravi put, napomenuo je Papa.

Ne možemo biti ponizni bez poniženja, poručio je Papa te potaknuo kršćane da stoga izvuku pouku iz današnje poruke Riječi Božje. Kada se nastojimo pokazati, u Crkvi, u zajednici, kako bismo imali neku dužnost ili nešto drugo, to je put svijeta, to je svjetovni put, a ne Isusov. I pastirima se može dogoditi ta kušnja uzdizanja, te bi mogli reći: ‘To je nepravda, to je ponižavanje, ne mogu to dopustiti’. Ali, ako pastir ne ide tim putom, nije Isusov učenik; on je tada karijerist u talaru. Nema poniznosti bez poniženja, zaključio je papa Franjo.

IKA | Bitno.net