Za kolumbijski je narod kazao da je to radostan narod unatoč svim patnjama koje je pretrpio. To je narod s nadom. Sveti je Otac istaknuo da je jedna od stvari koja ga je najviše dirnula ta da je u svim gradovima vidio mnoštvo ljudi, a među njima očeve i majke s djecom, koji su podizali svoju djecu da ih Papa blagoslovi te su ih s ponosom pokazivali kao da su pritom govorili: „Ovo [dijete] je naš ponos! Ovo [dijete] je naša nada!“ Narod koji je sposoban imati djecu i gledati na njih s ponosom, kao nadu: taj narod ima budućnost.

Papa Franjo je podsjetio kako se moto njegova apostolskog putovanja „Učinimo prvi korak“ odnosio na proces pomirenja u toj zemlji, koji je uz Božju pomoć započeo i uznapredovao. Napomenuo je kako je svojim posjetom htio blagosloviti napore Kolumbijaca za istinskim mirom i pomirenjem, utvrđujući ga u vjeri i nadi, a također da primi svjedočanstvo kolumbijskog naroda, koje predstavlja blago za njegovu službu i za čitavu Crkvu. Papa je ujedno istaknuo da je taj moto bio poziv narodu da u svojim dubokim kršćanskim korijenima otkrije duhovna sredstva koja su potrebna da bi se unaprijedilo djelo ozdravljenja i obnove.

Sveti je Otac rekao da je susret s mladima u glavnom kolumbijskom gradu Bogoti bio iznimno upečatljiv, kao i onaj s kolumbijskim te latinsko-američkim biskupima. Drugi dan u gradu Villavicenciju bio je u znaku pomirenja. Dirljiv je bio Molitveni susret nacionalnog pomirenja koji je simbolično bio usmjeren prema Kristu od Bocayé, bez ruku i nogu, koji je osakaćen kao i njegov narod, a dirljivo je bilo i proglašenje blaženima dvojice mučenika: biskupa Jesúsa Emilija Jaramilla Monsalvea i dijecezanskog svećenika Pedra Maríja Ramíreza Ramosa. Beatifikacija dvojice mučenika očitovala je da je mir utemeljen na krvi mnogih svjedokâ ljubavi, istine i pravde, kao i na krvi istinskih mučenika koji su ubijeni zbog svoje vjere.

Pred relikvijama i licima dvojice novih blaženika sveti je i vjerni narod Božji snažno osjetio svoj identitet, prisjećajući se s bolju brojnih žrtava i osjećajući radost zbog Božjeg milosrđa. Svjedočanstvâ žrtvi prilikom molitvenog susreta pomirenja Papa je označio proročkima. Proročke riječi Psalma „ljubav će se i vjernost sastati, pravda i mir zagrliti” (Ps 85,11) utjelovile su se u pričama svjedokâ koji su govorili u ime tolikih koji su, krenuvši od svojih rana, Kristovom milošću izašli iz samih sebe te su se otvorili susretu, oprostu, pomirenju.

U središtu je Papina posjeta Medellínu bio učenički vidik kršćanskog života: poziv i poslanje; dok je pak na posljednjoj etapi u Cartageni Sveti Otac inzistirao na promicanju ljudske osobe i njezinih temeljnih pravâ. Oba velika sveca toga grada, sv. Petar Klaver i sv. Marija Bernarda Bütler, svojom su nam ljubavlju prema najsiromašnijima i odbačenima pokazali put prave revolucije, one evanđeoske, a ne ideološke, koja istinski oslobađa osobe i društva od ropstva – rekao je papa Franjo.

Učiniti prvi korak znači sagnuti se i dodirnuti tijelo ranjenog i napuštenog brata. I to učiniti s Kristom koji je za nas postao robom – napomenuo je Papa. Ponovno je preporučio Kolumbiju i njezin narod Gospi od Chiquinquiré pred čijom se ikonom molio u bogotskoj katedrali. S Bogorodičinom pomoći svaki Kolumbijac svakog dana može napraviti korak prema bratu i sestri te tako iz dana u dana zajednički izgrađivati mir u ljubavi, pravdi i istini – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net