Komentirajući prvo čitanje iz poslanice svetoga Jakova koja veli: „Smatrajte savršenom radošću, kada podnosite razne kušnje,“ Papa je rekao da postojanost, podnošenje kušnja, „onoga što ne želimo“ ostvaruje životni rast. Nestrpljiv čovjek želi sve odmah. Tko ne poznaje mudrost postojanosti – istaknuo je Papa – prkosna je osoba i ostaje u djetinjastom prkosu; ništa joj nije dobro. Ako nema strpljivosti, onda ne raste, ostaje u prkosu; ne zna prihvatiti život kakvim jest: ili ovako ili nikako. Ovo je dakle napast: postati prkosan. Druga pak napast nestrpljivih jest „svemoć“ da odmah žele ostvariti svoju želju, kao što je bilo s farizejima koji su od Isusa tražili znak s neba: željeli su spektakl, čudo – kazao je Papa.

Oni su pobrkali Božji način djelovanja s djelovanjem nekoga čarobnjaka. A Bog se ne ponaša kao čarobnjak. On ima svoj način djelovanja: Božju strpljivost. On je strpljiv. Kad idemo na ispovijed, Božjoj strpljivosti uvijek pjevamo hvalospjev. Na svojim leđima, On nas vrlo strpljivo nosi. Kršćanski se život ima odvijati u toj glazbi postojanosti, jer je to bila glazba i naših otaca, Božjega naroda, onih koji su vjerovali Božjoj riječi i koji su poštivali Božju zapovijed danu Abrahamu: „Mojim hodi putem i neporočan budi!“ – podsjetio je Sveti Otac.

Božji je narod – kako je rekao citirajući poslanicu Hebrejima – „puno trpio, mnogi su bili progonjeni, ubijeni“, imao je radost izdaleka pozdraviti Božja obećanja. Takvu strpljivost trebamo imati u kušnjama: strpljivost odrasle osobe, strpljivost Boga koji nas nosi na svojim leđima. Takva je strpljivost našega naroda – ustvrdio je papa Franjo.

Koliko li je još i sada naš narod strpljiv! Kada idemo na župe, vidimo osobe koje trpe, s problemima; osobe koje imaju dijete s teškoćama u razvoju ili bolesno, a ipak strpljivo podnose sve. Oni ne traže znakove, kao ovi u Evanđelju koji su govorili: „Dajte nam znak! Ne, oni ga ne traže, nego čitaju znakove vremena, znaju da dolazi proljeće, kad smokva procvjeta: oni to znaju. Naprotiv, farizeji su tražili znak, nisu znali čitati znakove vremena i stoga nisu prepoznali Isusa – objasnio je Sveti Otac.

Papa je zaključio propovijed hvaleći ‘narod’, koji zna trpjeti; koji strpljivo podnosi kušnje i ne gubi radost vjere. Takvi ljudi svojom svakodnevnom svetošću, naš narod, po našim župama i u našim ustanovama, Crkvu nosi naprijed. Smatrajte potpunom radošću, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje, znajući da vaša vjera rađa postojanošću, a postojanost u vama dovršava svoje djelo da budete savršeni i neporočni, bez ikakva nedostatka (usp. Jak 1, 2-4) – podsjetio je Papa.

Neka Gospodin svima nama udijeli strpljivost i radosnu postojanost; na poslu, strpljivost mira; neka nam udijeli Božju strpljivost, onu koju On ima, te strpljivost vjernog naroda, koji je vrlo uzoran – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan