Papa Franjo je naredio temeljitu istragu svih dokumenata u Vatikanu koji se odnose se kardinala Theodorea McCarricka. Ovog američkog kardinala optužuju za seksualno zlostavljanje dvoje tinejdžera, ali i seksualne napade na svećenike i sjemeništarce tijekom nekoliko desetljeća njegove biskupske službe.

Tiskovni ured Svete Stolice danas je objavio priopćenje u kojem piše da bi istraga koja se vodi protiv McCarricka mogla pokazati da su „tada poduzeti koraci koji nisu u skladu s aktualnim pristupom Crkve ovakvim problemima“. U priopćenju također stoji kako je u studenom 2017. godine nadbiskupija New York obavijestila Svetu Stolicu kako je jedan čovjek optužio kardinala McCaricka da ga je tijekom sedamdesetih godina prošloga stoljeća seksualno zlostavljao.

Sveti Otac je tada naredio pokretanje preliminarne istrage, koju je provela nadbiskupija New York, a rezultati istrage su proslijeđeni Kongregaciji za doktrinu vjere. Budući da su se tijekom istrage pojavile ozbiljne indicije, Sveti Otac je prihvatio ostavku nadbiskupa McCarricka iz Vijeća kardinala, zabranio mu vršenje službe i obvezao ga na molitveni i pokornički život.

U vatikanskom priopćenju također stoji kako je Papa naredio pokretanje istrage tijekom koje će se saznanja iz prethodne istrage kombinirati s temeljitim proučavanjem vatikanske dokumentacije, kako bi se relevantne činjenice utvrdile, stavile u povijesni kontekst i objektivno ocijenile.

Papa je naglasio kako će Vatikan slijediti „put istine, bez obzira u kojem smjeru bi ih on mogao odvesti“. “Odsad više nije prihvatljivo da se prema biskupima koji su počinili ili su prikrivali zlostavljanja ponaša drukčije nego prema svećenicima koji su počinili ista zlodjela”, priopćio je Vatikan. Sveti Otac je naposljetku pozvao na ujedinjavanje snaga u borbi protiv teške pustoši zlostavljanja unutar i izvan Crkve kako bi se u budućnosti spriječilo ponavljanje zločina koji najveću štetu nanose upravo nevinima i najranjivijima u društvu.

Cijeli tekst priopćenja možete pročitati OVDJE.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net