Primivši u audijenciju sudionike generalnog kapitula Reda regularnih klerika – teatinaca, Papa se prisjetio slavlja svetoga Kajetana, 7. kolovoza, na kojemu u Buenos Airesu, gradu u kojemu je utemeljitelj teatinaca vrlo voljen, sudjeluje mnogo ljudi. Narod ga štuje i moli mu se kao zaštitniku kruha i rada. Papa je to povezao s razmišljanjem o temi generalnoga kapitula, usredotočenoga na poslanje i aktualizaciju teatinske karizme u svrhu odgovora na izazove današnjega vremena. Spomenuo se djelovanja svetoga Kajetana i njegove subraće, njihova svećeničkog apostolskog bratstva ukorijenjenoga u duhovnom životu i konkretnoj ljubavi, po kojemu se – kako je rekao – razvila Crkva kao ‘poljska bolnica’ koja je i danas potrebna.

Potičem vas da idete naprijed njihovim stopama, uz poslušnost Duhu, bez krutih obrazaca, ali postojani u bitnim stvarima: molitvi, klanjanju, zajedničkom životu, bratskoj ljubavi, siromaštvu i služenju siromašnima. Sve to valja činiti s apostolskim srcem, te dobrom, evanđeoskom željom da prije svega tražimo Kraljevstvo Božje – rekao je Papa. Pritom ih je upozorio da budu oprezni s krutošću, jer je ona izopačenost koja proizlazi upravo iz klerikalizma. Osim toga, iza svake krutosti uvijek se nalazi trulež, raspadanje.

Improvizirajući izvan predviđenoga govora, Papa je istaknuo snagu redovničke zajednice, koja je u iskrenosti i brizi. Braćo, najveće je zlo u jednoj redovničkoj kongregaciji, u redovničkoj zajednici, kada redovnici ne brinu jedni o drugima, dapače, kada počnu s ogovaranjem – kazao je. Budite posvećeni ljudi, ljudi evanđelja. Ako imaš nešto protiv drugoga, imaj hrabrosti reći mu to u lice, ili šuti. Drugi je pak kriterij reći to onima koji mogu pomoći, odnosno nadređenima. Ali, nemojte stvarati male grupe, jer to je duhovnost „drvenog crva“, zbog kojega slabi snaga vjerske zajednice. Molim vas, bez ogovaranja – potaknuo je Papa.