U razgovoru za argentinsku web-stranicu Télam, papa Franjo potvrdio je svoje planove za putovanja do kraja ove godine, koja uključuju i sastanak skupine G20 u Rimu te Konferenciju UN-a o klimatskim promjenama u Glasgowu, piše Crux.

Papa je potvrdio i glasine da planira otputovati u Grčku i Cipar tijekom prosinca, ali je najavio i mogućnost putovanja u Kongo i Mađarsku tijekom 2022. godine.

Budimpeštu je posjetio ove godine u povodu Svjetskog euharistijskog kongresa, ali to nije bio državnički posjet i trajao je samo nekoliko sati, a u Africi je posljednji puta bio 2019. godine, kada je posjetio Madagaskar, Mozambik i Mauricijus.

Volio bi posjetiti i Papuu Novu Gvineju i Istočni Timor, koje je trebao posjetiti 2020. godine, ali je pandemija koronavirusa uvjetovala otkazivanje tih posjeta.

Kao što je činio i ranije, papa Franjo je u intervjuu pohvalio njemačku kancelarku na odlasku, Angelu Merkel, koju je nazvao “vođom koja je krojila povijest” i “modelom za žene u liderstvu”.

“Ona nije bila žena fantazija, nego žena ideala”, rekao je Papa, podsjetivši na njezine njemačke prethodnike kao što su bili “Konrad Adenauer i Helmut Kohl, koji je bio njezin učitelj i koji ju je otkrio”.

O sastanku o klimatskim promjenama u Glasgowu papa Franjo je naglasio važnost prelaska s riječi na djela. “Vrijeme je da počnemo raditi i uviđati rezultate”, rekao je.

Govoreći o susretu G20, koji će pohoditi i predsjednik SAD-a Joe Biden, papa Franjo primijetio je kako se na sastanku “mora ozbiljno razmotriti odnos između razvijenih i nerazvijenih zemalja”.

“To je ključ”, rekao je Papa, inzistirajući, kao i u ranijim prigodama, da “pojedinac iz krize ne izlazi isti, nego bolji ili lošiji, a okončanje pandemije mora značiti promjenu nabolje. U suprotnom, ići ćemo unatrag”.

“U kolektivnoj imaginaciji postoji zamisao da je rekonstrukcijom stanja stvari kakvo je bilo dosada moguće početi iznova. Ali to nije moguće”, rekao je Franjo.

Pandemija je, rekao je papa Franjo, “izazov za promjenom, kriza koja nas vodi do promjene”. Ne promijenimo li se, doći će do neprimjetne promjene nagore, dodao je.

“Iz krize ne možemo izaći sami”, ponovio je Papa. Ključ obnove nakon pandemije, istaknuo je, mora biti univerzalan, a ne partikularan.

Papa je izrazio nadu da će sastanak G20 “smanjiti tenzije diljem svijeta”, nasuprot “eskalacijama nasilja koje izazivaju još više nasilja”.

“Put nasilja uvijek je poraz za sve”, zaključio je.

Naposljetku, Papa se zahvalio i svojemu sunarodnjaku Lionelu Messiju za potpisani dres s brojem 30 koji mu je ovoga tjedna poslao, kao i na posveti koju je priložio uz dres.

“Hvala ti na bliskosti, na tvojemu svjedočanstvu, i na tome što ti slava nije udarila u glavu. Neka te Bog blagoslovi”, rekao je papa Franjo.