Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba u nedjelju 5. svibnja 2013.

Pred stotinjak tisuća okupljenih vjernika na Trgu svetog Petra žarki poziv pape Franje na molitvu za mir i dijalog u Ukrajini odzvanjao je upravo dramatično.

– Draga braćo i sestre, molim vas da i nadalje molite za Ukrajinu, koja proživljava osjetljivu situaciju: dok izražavam nadu da će sve sastavnice društva poraditi na prevladavanju nerazumijevanja i zajedno graditi budućnost toga naroda, upućujem međunarodnoj zajednici usrdni apel da podupre svaku inicijativu u korist dijaloga i sloge – rekao je Papa te primijetio kako je korizmeno vrijeme, vrijeme obraćenja i borbe protiv zla molitvom, postom i milosrđem.

– Čovječanstvo treba pravdu, pomirenje, mir, i moći će to imati samo ako se svim srcem vrati Bogu, koji je njegov izvor. I mi svi trebamo Božje oproštenje. Uđimo u korizmu u duhu klanjanja Bogu i bratske solidarnosti sa onima koji su, u ovim vremenima, kušani siromaštvom i žestokim sukobima – istaknuo je Papa nakon molitve Angelusa.

Osvrćući se na misno čitanje, Papa je istaknuo se ne može služiti dva gospodara: Boga i bogatstvo.

– Srce koje teži za posjedovanjem je bez Boga i prazno. Zbog toga je Isus u više navrata opomenuo bogataše da riskiraju staviti vlastitu sigurnost u dobra. Bogatstvo je Bog. Sve dok svaki bude tražio da zgrće za sebe, sve dotle neće biti pravednosti. Poslušajmo to dobro! Sve dok svaki bude tražio da zgrće za sebe, sve dotle neće biti pravednosti. Ako naprotiv, uzdajući se u Božju providnost, zajedno tražimo njegovo Kraljevstvo, tada neće nikome nedostajati ono nužno da živi dostojanstveno – podsjetio je papa Franjo, istaknuvši da bogatstvo mora služiti solidarnosti i razvoju, a Isusov poziv vodi pravoj ljestvici vrednota. (IKA/Bitno.net)