Papa Franjo je danas na misi u Domu svete Marte molio za milost da u ova teška vremena nadvladamo podjele. U propovijedi je istaknuo kako obratiti se znači ponovno biti vjerni, a to je ponašanje koje u našem životu nije tako često. Vjernost je, prema Papinim riječima, potrebna u lijepim i u ružnim vremenima, potrebna je vjernost Bogu i jednih prema drugima

Molimo da nam Gospodin dade milost jedinstva. Da u teškoćama ovoga vremena otkrijemo među sobom zajedništvo, jedinstvo koje je uvijek iznad svake podjele – rekao je papa Franjo na početku jutarnje mise slavljene u Domu svete Marte. U propovijedi je komentirao prvo čitanje današnje liturgije, uzeto iz Djela apostolskih (Dj 2, 36-41), u kojemu se govori o Petru koji Židovima otvoreno kaže da je Bog učinio Gospodinom i Kristom onoga Isusa kojega su oni razapeli. Kad su to čuli, mnogi su, duboko potreseni, pitali Petra i ostale apostole: ‘Što nam je činiti?’

Petar je jasan: ‘Obratite se. Promijenite život. Vi, koji ste primili Božje obećanje i koji ste se udaljili od Božjega zakona, među idolima… obratite se. Vratite se vjernosti’ – rekao je Papa te istaknuo – Obratiti se znači ponovno biti vjerni. Vjernost je ljudsko ponašanje koje nije tako uobičajeno u životu ljudi. Uvijek ima iluzijā koje privlače pozornost, i mi često želimo ići za njima. Naprotiv, – prema Papinim riječima – potrebna je vjernost; i to u lijepim i ružnim vremenima.

Sveti je Otac potom dao primjer kralja Roboama, iz Druge knjige Ljetopisa. Kada je utvrdio kraljevstvo i ojačao, kralj Roboam se osjetio siguran te je ‘napustio Jahvin zakon, a i sav Izrael s njim’. Tako kaže Biblija. To je povijesni događaj, ali je univerzalan – primijetio je Papa. Često i mi, kada se osjećamo sigurni, počinjemo stvarati svoje planove i polagano se udaljavamo od Gospodina; ne ostajemo u vjernosti. Međutim, moja sigurnost nije ona koju mi daje Gospodin. Ona je idol. To se dogodilo Roboamu i izraelskom narodu – napomenuo je Papa. Osjetio se sigurnim, udaljio se od zakona i počeo štovati idole. Osobna sigurnost otvara vrata idolima.

Je li loša vlastita sigurnost? – upitao je papa Franjo te dodao – Ne, ona je milost. Ali, tek kad sam siguran i da je Gospodin sa mnom. Kada sam ja u središtu te sigurnosti, udaljujem se od Gospodina, poput kralja Roboama; postajem nevjeran. Teško je očuvati vjernost. Čitava povijest Izraela, i povijest Crkve, puna je nevjernosti. Puna je samoljublja, vlastitih sigurnosti zbog kojih se Božji narod udaljava od Gospodina, gubi vjernost, gubi milost vjernosti. Pa i međusobno, ljudi nisu vjerni jedni drugima… – primijetio je Papa te se na kraju osvrnuo na evanđelje današnje liturgije koje govori o uskrslom Isusu i Mariji Magdaleni.

U Evanđelju se govori o ikoni vjernosti; – rekao je Papa – onoj vjernoj ženi koja nije nikada zaboravila sve što je Gospodin učinio za nju. Bila je tamo, vjerna, pred tragedijom, ali je zbog svoje vjernosti čak mislila da je sposobna ponijeti Isusovo tijelo… (usp. Iv 20, 15). Žena slaba, ali vjerna. Žena vjerna i pred grobom, pred gubitkom iluzija, koja je postala apostol apostolā (apostola apostolorum).

Molimo danas Gospodina milost vjernosti; da Mu zahvalimo kada nam dade sigurnosti, ali da nikada ne mislimo da su to „naše“ sigurnosti, te da uvijek gledamo dalje od vlastitih sigurnosti. (…) Vjernost, koja uvijek ostaje, ali ju je teško održati. Neka ju Gospodin čuva – rekao je na kraju papa Franjo.

Vatican News | Bitno.net