Poticaj koji Krist upućuje učenicima „da se ne boje“, a o kojemu nam govori Evanđelje iz liturgije u subotu 13. srpnja 2013, jedno je od temeljnih obilježja papinstva pape Franje. Sveti je Otac više puta pozvao na prepuštanje Ocu, na potpuno povjerenje u Njega, pa i ako treba ići protiv struje.

Umirujuće su to riječi, ali istodobno i poticaj na mijenjanje vlastita života. U odlomku iz spomenutoga Evanđelja Isus nekoliko puta ponavlja učenicima da se ne boje, i te riječi uključuje u svakodnevnu stvarnost. Doista, nema mjesta za strah jer „ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati“. Otuda i sigurnost da smo na pravom putu samo ako smo uz Oca, samo ako – kako ističe papa Franjo – postanemo ispravne osobe, odnosno dobri kršćani.

Ispravne osobe koje se ne boje ići protiv struje! A mi se ne smijemo bojati! – istaknuo je više puta Sveti Otac, posebno se obraćajući mladima. Vama mladima kažem: Ne bojte se ići protiv struje, kada nam žele ukrasti nadu, kada nam predlažu pokvarene vrijednosti (…) koje nam štete. Imamo ići protiv struje, a vi ste, mladi, prvi: Idite protiv struje i budite ponosni na to!

U Evanđelju iz današnje liturgije Isus točno upućuje što valja činiti: „Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima“. To je evangelizacija koja – prema riječima pape Franje – od nas zahtijeva pravu hrabrost za tu unutarnju borbu, i za teškoće koje donosi Sotonski trn. To se zove mučeništvo – ističe Papa. Boriti se, svakoga dana, poradi svjedočenja. To je mučeništvo. A od nekih Gospodin traži mučeništvo života. Ali, postoji mučeništvo svakoga dana, svakoga časa; to je svjedočanstvo protiv duha zla koji ne želi da budemo evangelizatori.

Borba je to protiv tuge, gorčine, protiv pesimizma – istaknuo je Papa te dodao – Nije lako sijati, ali je lijepo brati plodove. Crkva se diči bezbrojnim sjajnim „sijačima“, primjerima posvećivanja Evanđelju i ljubavi prema njemu. Tijekom dvije tisuće godina beskrajan je niz muškaraca i žena žrtvovalo život kako bi ostali vjerni Isusu Kristu i njegovu Evanđelju. A i danas, na brojnim krajevima svijeta, ima mnogo, mnogo, – više nego u prvim stoljećima – mnogo mučenika koji daju vlastiti život za Krista, koji su poslani u smrt jer nisu htjeli zanijekati Isusa Krista. To je naša Crkva – istaknuo je Sveti Otac.

Jedino što Isus traži jest da bude prihvaćen, odnosno da Ga se ne prešućuje. To, međutim, zahtijeva odlazak, izlazak iz sebe i traženje – kako često ponavlja papa Franjo – materijalne i životne periferije. Ne možemo zadržati samo za sebe primljenu milost. Primili smo tu milost besplatno; i imamo ju isto tako besplatno dati – ističe Papa. Ne trebamo se bojati, ne trebamo se bojati ljubavi, ljubavi Boga, našega Oca.

Ne trebamo se bojati primiti milost od Isusa Krista, ne trebamo se bojati svoje slobode koju nam daje milost Isusa Krista ili, kako je govorio Pavao: ‘Niste više pod zakonom, nego ste pod milošću“. Ne trebamo se bojati milosti, ne trebamo se bojati izići iz sebe, iz svojih kršćanskih zajednica, da bismo išli posjetiti onih 99 koje nisu u kući. I ići razgovarati s njima, reći im ono što mislimo, i pokazati im svoju ljubav koja je Božja ljubav – potaknuo je više puta papa Franjo. (rv/bitno.net)