Predvodeći misu na svetkovinu Svete Bogorodice Marije, papa Franjo potaknuo je vjernike da se povjere Marijinoj majčinskoj zaštiti i još jednom upozorio na problem zlostavljanja žena.

U svojoj propovijedi na svetkovinu Marije Bogorodice – kada se u Crkvi slavi i Svjetski dan mira – Papa je podsjetio na radost koju su doživjeli pastiri u Betlehemu kada su posjetili dijete Isusa koje leži u jaslama, dokaz Božje blizine njima i svima koji su siromašni ili marginalizirani. Isus rođen u “malosti i siromaštvu” ispunjava naša srca “ljubavlju, a ne strahom”.

Marijino iskustvo rađanja Isusa zahtijevalo je od nje da podnese “sablazan jaslica”, objasnio je Papa. Davno prije pastira, primila je poruku anđela koji naviješta da će roditi sina i nazvati ga Isus, koji će se zvati Sin Svevišnjega; ali sada „Marija ga mora položiti u jasle iz kojih se hrane životinje“. Kako može „pomiriti slavu Svevišnjega i gorko siromaštvo štale?“ upitao je Papa, dodajući kako je Mariji sigurno bilo teško gledati kako njezino novorođeno dijete pati u tako nesigurnim uvjetima. Ipak, Marija „nije klonula duhom“ i „sve je to čuvala, razmišljajući o tome u svom srcu“.

Papa je rekao da ovdje možemo učiti od Majke Božje zauzimajući isti stav „čuvanja i promišljanja“, budući da ćemo se možda morati suočiti s velikim životnim izazovima gdje se naša očekivanja sukobljavaju sa stvarnošću, stavljajući našu radost evanđelja na kušnju. Marija nas uči da iz ovih teških situacija možemo učiti, rasti i sazrijevati u vjeri, jer je „uski put za postizanje cilja, Križa, bez kojeg nema uskrsnuća“.

Kako ova nova godina počinje u znaku Marije, naše Majke, čiji je pogled „put ponovnog rađanja i rasta“, Papa je potaknuo sve na veće napore kako bi se čuvalo majke i zaštitilo žene, upozorivši još jednom na užasan problem nasilja nad ženama.

„I dok majke daju život, a žene čuvaju svijet, svi radimo na promicanju majki i zaštiti žena. Koliko je nasilja nad ženama! Dosta s tim! Ozlijediti ženu znači povrijediti Boga, koji je uzeo ljudsku narav od žene, a ne izravno od anđela: od žene. Kao što od žene Crkva preuzima ljudskost svoje djece“, istaknuo je Papa.

Propovijed je zaključio molitvom Mariji Majci Božjoj da nam svojom majčinskom zaštitom pomogne svima „da sve čuvamo i o svemu razmišljamo, ne bojeći se kušnji i s radosnom sigurnošću da je Gospodin vjeran i da svaki križ može preobraziti u uskrsnuće“.