Papa je podsjetio na Isusovo pranje nogu apostolima, kad im je rekao: „Razumijete li što sam vam učinio? […] Ako ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge.“ Na taj način – napomenuo je Papa – Isus učenicima naznačuje služenje kao put življenja vjere i svjedočenja njegove ljubavi. On, Gospodin, učinio se slugom.

Ljubav – konkretno služenje

Perući apostolima noge, dao je primjer „nove zapovijedi“ – da se ljubimo kao što nas je on ljubio, dajući život za nas. Papa je podsjetio na riječi iz Prve poslanice sv. Ivana: „Po ovom smo upoznali Ljubav: on je za nas položio život svoj. I mi smo dužni živote položiti za braću. […] Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom.“

Ljubav je konkretno služenje, a to znači staviti na raspolaganje darove koje nam je Duh Sveti dao, kako bi zajednica mogla rasti. Osim toga, ljubav se izražava i u dijeljenju materijalnih dobara, kako nitko ne bi bio u oskudici. Dijeliti i posvetiti se onima u potrebi stil je života koji Bog predlaže i mnogim nekršćanima, kao put autentične ljudskosti – rekao je papa Franjo.

Praštajući zlodjela, peremo si noge

Osim pranja nogu, Isus nas je pozvao da si međusobno ispovijedamo nedostatke i molimo jedni za druge, kako bismo mogli praštati od srca – napomenuo je Sveti Otac, podsjećajući na pouku sv. Augustina: Nije neprilično da kršćanin radi ono što je činio Krist. Jer kad se tijelo priginje do bratovih nogu, u srcu se budi – ili ako je već prisutan, hrani se – osjećaj poniznosti. […] Međusobno si praštajmo zlodjela i molimo jedni za druge. Tako si na određeni način međusobno peremo noge (usp. In Joh 58, 4-5).

Kad zaboraviš na sebe i misliš na druge, to je ljubav!

Mnogo je ljudi koji život provode u služenju drugima – napomenuo je Papa, ispripovjedivši kako je primio pismo osobe koja mu je zahvalila na Svetoj godini milosrđa. Njezin život sastoji se u skrbi za staru majku koja je prisebna, ali nepokretna u krevetu, te za brata s invalidnošću koji se nalazi u kolicima. Ta osoba i njezin život je služenje, pomaganje. I to je ljubav! Kad zaboraviš na sebe i misliš na druge, to je ljubav! – naglasio je Sveti Otac, zaključujući: Pranjem nogu, Gospodin nas uči da budemo sluge, kao što je on bio za svakoga od nas. Biti milosrdni poput Oca znači slijediti Isusa na putu služenja.

Radio Vatikan | Bitno.net