Bilo je to slavlje ispunjeno kontrastima: Michelangelov “Posljednji sud” iznad malene dječice koja su ovog nedjeljnog jutra Sikstinsku kapelu pretvorile u prave jaslice, te skladni glasovi Papinskog zbora uz dječji plač i viku.
Papa Franjo doista je uživao u svakom trenutku, blagoslivljajući 18 djevojčica i 16 dječaka, te dijeleći sakrament krštenja svakome od njih. Nedjelja je krštenja Gospodinova na rijeci Jordanu. Umjesto napisane propovijedi, papa je odlučio uputiti izravan, kratki govor, te podsjetio na “govor” koji treba koristiti kako bi se vjera prenijela u obitelji.
“Potrebna nam je pomoć Duha Svetoga kako bismo prenijeli vjeru, jer sami to ne možemo. Moći prenositi vjeru milost je Duha Svetoga”, poručio je papa Franjo.

“Obitelji moraju pronaći svoj vlastiti ‘dijalekt’ koji koji će im omogućiti komunicirati jedni s drugima”, kazao je Papa. “Djeca imaju svoj vlastiti govor”, dodao je. “Ako jedno krene plakati, drugi će ga pratiti, kao orkestar. Isus na poziva da budemo poput djece: nikada ne smijemo zaboraviti dječji govor. To je govor koji Isus voli, stoga naše molitve trebaju biti jednostavne, kao što je jednostavan dječji govor”, naglasio je papa Franjo.

Na koncu svoje kratke propovijedi, papa Franjo uputio je nekoliko praktičnih uputa roditeljima. “Ako vaše bebe ‘započnu koncert’, to znači da im je neudobno ili su gladne. Ako su gladne, tada ih trebate nahraniti. To je također “jezik ljubavi”, rekao je Papa.

Foto: L’Osservatore Romano

Radio Vatikan | Bitno.net