Papa Franjo, govoreći u subotu navečer tisućama obiteljima koje su se uz grob svetog Petra okupile na Međunarodnom obiteljskom hodočašću, pozvao je sve naraštaje da se ujedine i žive radost vjere.

Nakon što je saslušao iskustva i doživljaje koje su nazočni s njime podijelili, Papa je rekao: “Vidio sam toliko djece, toliko djedova i baka… Osjetio sam bol obitelji koje žive u okolnostima rata i siromaštva. Saslušao sam mlade koji su se odlučili na ženidbu premda suočeni s brojnim teškoćama. Pa pitajmo se stoga: Kako je danas u obitelji moguće živjeti radost koja proizlazi iz vjere?

Nastavio je svoje obraćanje obiteljima razmišljajući nad odlomkom iz Matejeva evanđelja u kojem Isus kaže: “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti” (Mt 11,28). Papa je naglasio da život često može biti težak. Rad umara, rekao je, a traženje posla iscrpljuje. No, u životu je najteži nedostatak ljubavi, te tada teret postaje još teži.

Svrativši tada misli na starije osobe koje žive same i na obitelji koje nemaju pomoći dok se skrbe kod kuće o nekome s posebnim potrebama, Papa je rekao da Gospodin poznaje teškoće i terete koje nosimo u životu. No, poznata mu je i naša velika želja da nađemo radost i počinak.

Razmišljajući potom o braku koji je opisao kao cjeloživotno putovanje u kojem valja “krenuti i hodati zajedno, s rukom u ruci, povjeravajući sebe same u snažne ruke Gospodinove”. Papa je istaknuo da upravo predajući se Božjoj vjernosti, supružnici sve mogu prihvatiti odgovorno i bez straha. Unatoč brojnim teškoćama na koje u današnje vrijeme nailaze, kršćani se ne trebaju plašiti odgovornosti “zasnivanja obitelji i donošenja na svijet djece”.

Razmišljajući konačno o slici Isusova prikazanja u Hramu, papa Franjo primijetio je da ona prikazuje tri naraštaja koji se sjedinjuju u istom naumu: starije osobe, poput Šimuna i Ane, predstavljaju vjeru kao spomen Božjih obećanja. Marija i Josip su obitelj posvećena Isusovom prisutnošću, a Isus je ostvarenje Božjih obećanja. “Svaka je obitelj”, upozorio je Papa, “uključena u povijest naroda i ne može postojati bez naraštaja koji su bili prije nje.”

Papa Franjo zaključio je svoje razmišljanje rekavši nazočnim obiteljima da je s njima Kristova milost, te ih je pozvao da žive radost vjere.

IKA