Foto: Vatican Radio

Program prvoga dana pohoda Republici Koreji papa Franjo završio je susretom s korejskim biskupima u sjedištu Korejske biskupske konferencije u Seoulu te ih upozorio na opasnosti duhovnog i pastoralnog posvjetovnjačenja, izvještava Radio Vatikan, a prenosi IKA. 

U dobrostojećoj i materijalizmu usmjerenoj zemlji kao što je Južna Koreja, Crkva je u iskušenju preuzimati razne modele iz poslovnoga svijeta, što bi i biskupe moglo navesti na životni stil i mentalitet vođen više svjetovnim kriterijima uspjeha i zapravo moći, nego mudrošću križa, istaknuo je Sveti Otac. Pozvao je svećenike da se odupru duhovnom i pastoralnom posvjetovnjačenju koje gasi misionarski žar. 

Papa je izrazito pohvalio upravo taj misionarski polet Crkve u Koreji i pozvao biskupe da ne posustanu u brizi za siromašne, izbjeglice i selioce. Solidarnost prema siromašnima mora biti shvaćena kao bitni čimbenik kršćanskoga života. Apostolski ideal “Siromašna Crkva – Crkva za siromašne” bio je osobito izražen u prvim kršćanskim zajednicama vaše zemlje. Molim se da taj ideal i u budućnosti prožima hodočašće Crkve u Koreji, rekao je Sveti Otac biskupima. 

Istaknuo je nadalje kako pastiri istodobno moraju biti čuvari spomena i nade. Velika duhovna povijest Crkve u Koreji čvrsti je temelj sadašnjosti i budućnosti njezine službe. Crkva u Koreji ima veliki ugled te je iz misijske zemlje izrasla u zemlju misionara, rekao je Papa. No, čuvati spomen je i obveza. Sjećanje na korejske mučenike ne smije biti trijumfalističko, upozorio je Sveti Otac, pojasnivši da su upravo stoga i čuvari nade koju nosi Radosna vijest. Naviještati nadu svijetu koji uz materijalno blagostanje traži nešto više, nešto što je istinsko i što nas ispunjava, to je izazov pred kojim se nalazimo, zaključio je Sveti Otac. 

Papu je pozdravio predsjednik korejskoga episkopata Peter Kang U-il, biskup Jejua na jugu zemlje. Katoličku Crkvu Sjeverne Koreje na susretu je predstavljao seoulski nadbiskup kardinal Andrew Yeom Soo-jung, koji je ujedno apostolski vikar za Pyongyang.

Prema podacima Tiskovnoga ureda Svete Stolice zaključno s prosincem 2013. godine, od oko 50 milijuna stanovnika u Koreji oko 10 posto je katolika. Okupljeni su u 16 biskupija, 1673 župa i 843 pastoralna centra. Za njih skrbi 35 biskupa, 4261 svećenik, 516 redovnika, 9016 redovnica, 123 misionara laika i 14.195 vjeroučitelja. Koreja ima 395 sjemeništaraca i 1489 bogoslova. Katolička Crkva vodi 328 obrazovnih ustanova, u kojima se školuje 221.020 učenika, te 49 posebnih centara. Crkva također vodi 40 bolnica, četiri klinike, 9 lječilišta za gubavce, 513 domova za stare i nemoćne, 277 sirotišta te 83 centra za obiteljsko savjetovanje i zaštitu nerođenih.

RV/IKA/Bitno.net