U propovijedi na misi slavljenoj u Domu svete Marte papa Franjo je potaknuo vjernike da se ne prepuste polaganom zaboravljanju Gospodina.

Polagano klizanje u grijeh, relativizirajući stvari i pregovarajući s bogovima novca, ispraznosti i oholosti, jest otpadništvo od vjere – upozorio je papa Franjo jučer na misi u Domu svete Marte, govoreći o životu kralja Salomona. Prvo čitanje liturgije govori o Salomonovom odmetništvu od vjere, budući da nije bio vjeran Gospodinu (1Kr 11, 4-13) – rekao je Papa i istaknuo – Naime, kada je bio star, njegove su ga žene natjerale da odvrati svoje srce od Gospodina, kako bi slijedio druge bogove.

Ispočetka kao mlad bio je dobar; od Gospodina je tražio samo mudrost i Bog ga je učinio takvim, do te mjere da su mu dolazili suci i kraljica od Sabe, iz Afrike, s darovima, jer su čuli o njegovoj mudrosti – rekao je Sveti Otac i primijetio – Vidi se da je ta žena bila pomalo filozof i da mu je postavila teška pitanja. Salomon je iz tih pitanja izišao kao pobjednik, jer je znao odgovoriti.

U ono je vrijeme bilo moguće imati više žena, što ne znači da je bilo dopušteno biti ženskar – rekao je papa Franjo i napomenuo – Salomonovo je srce oslabilo, ne zato što se oženio tim ženama; mogao je to učiniti, nego zato što ih je izabrao iz drugog naroda, zajedno s drugim bogovima. Dakle, Salomon je pao u zamku i popustio kada mu je jedna od žena rekla da se ode klanjati Kemošu i Malkomu. To je učinio za sve svoje žene strankinje koje su prinosile žrtvu svojim bogovima.

Jednom riječju, sve je dopustio, prestao je štovati jedinoga Boga – rekao je Papa i objasnio – Iz oslabljenog srca, zbog prevelike naklonosti ženama, u njegov je život ušlo poganstvo. Dakle, onaj mudri mladić koji je dobro molio, tražeći mudrost, pao je do te mjere da ga je Gospodin odbacio. To se otpadništvo nije dogodilo preko noći, nego polagano. I njegov je otac David najmanje dva puta jako sagriješio, no odmah se pokajao i molio za oprost. Vjeran je ostao Gospodinu koji ga je čuvao sve do kraja.

David je plakao zbog svojega grijeha i zbog smrti sina Abšaloma, a kada je prije toga bježao pred njim, razmišljajući o svojem grijehu kada su ga ljudi vrijeđali, ponizio se – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Bio je svet, a Salomon nije. Gospodin mu je dao mnogo darova, no on je sve protratio, jer je dopustio da mu srce oslabi. Ne radi se o grijehu koji je počinjen jednom, nego o upadanju u grijeh. Žene su mu srce okrenule i Gospodin ga je prekorio: „Ti si svoje srce okrenuo od mene!“

To se događa i u našem životu – rekao je papa Franjo i nastavio – Nitko od nas nije kriminalac, nitko od nas ne čini velike grijehe kao što je učinio David s Urijinom ženom. No, opasnost je u polaganom padanju u grijeh koje nas umrtvljuje, jer ne osjećamo i nismo svjesni pada, relativiziramo stvari i gubimo vjernost Bogu. Te su žene bile iz drugih naroda, imale su druge bogove. Koliko puta zaboravljamo Gospodina i ulazimo u pregovore s drugim bogovima kao što su novac, ispraznost i oholost!? To nam se događa polako i ako nema Božje milosti, sve se gubi.

Miješati se s drugim ljudima i naučiti djelovati kao oni, znači postati svjetovni i poganski – rekao je Papa i dodao – Taj polagani pad prema svjetovnosti, naš je težak grijeh. Netko će reći: Svi to čine, nema problema; istina, nije idealno, ali… To su riječi kojima se opravdavamo po cijenu gubitka vjernosti jedinomu Bogu. To su moderni idoli. Razmislimo o tom grijehu svjetovnosti. Što znači izgubiti nevinost evanđelja, Božje riječi i izgubiti ljubav Boga koji je dao život za nas? Ne možemo biti dobri s Bogom i đavlom.

Svi to kažemo kada govorimo o nekoj osobi koja izgleda kao da je dobra s Bogom i đavlom. Međutim, izgubila je vjernost Bogu. To u praksi znači da nije vjerna ni Bogu, ni đavlu. Razmislimo o tom Salomonovom grijehu, o tome kako je pao mudri Salomon kojega je Gospodin blagoslovio, sa svim onim što je baštinio od oca Davida, kako je pao polako, umrtvljen idolatrijom i svjetovnošću, te mu je oduzeto kraljevstvo. Molimo Gospodina za milost da shvatimo kada naše srce počne slabiti i padati, kako bismo se zaustavili. Ako ga budemo molili, Njegova će nas milost i ljubav zaustaviti – zaključio je Sveti Otac

Vatican Media | Bitno.net