Krštenje u Duhu Svetom iskustvo je koje omogućava sudjelovanje u spasenjskoj i univerzalnoj Božjoj volji

Ljudska riječ ne postaje djelotvorna zahvaljujući retorici i umjetnosti lijepog govora, nego po Duhu Svetom koji je Božja snaga. Duh ima moć očistiti riječ i učiniti je nositeljicom života – rekao je papa Franjo jučer tijekom opće audijencije, ističući da riječ može otvoriti nove putove i postati eksplozivna.

Kada Duh uđe u ljudsku riječ, ona postaje dinamična poput eksploziva, sposobna zapaliti srca i uništiti obrasce, otpore i zidove podjela, otvarajući nove putove i šireći granice Božjega naroda – rekao je Papa i jučerašnjom katehezom otvorio put kroz knjigu Djela apostolskih. Radi se o hodu koji je obilježen biblijskim odlomkom: „Ukazao im se živ nakon svoje muke. Naredio im da se ne udaljuju od Jeruzalema, nego da čekaju ispunjenje Očeva obećanja, onoga – kaže – za koje ste čuli od mene: Ivan je krstio vodom, međutim, vi ćete uskoro biti kršteni Duhom Svetim“.

Djela apostolska koja je napisao sveti Luka ponovo prolaze put evanđelja u svijetu, pokazujući divnu vezu između Božje riječi i Duha Svetoga, živi i djelotvorni spoj – podsjetio je Sveti Otac i napomenuo – Onaj koji daje zvučnost i oštrinu našoj slaboj ljudskoj riječi koja je sposobna čak i lagati i izbjegavati vlastitu odgovornost, jest sam Duh Sveti. Krštenje u Duhu Svetom iskustvo je koje omogućava sudjelovanje u spasenjskoj i univerzalnoj Božjoj volji.

Stoga, ne treba se boriti da bi se zaradio ili zaslužio Božji dar – rekao je papa Franjo i nastavio – Sve je dano besplatno i u svoje vrijeme. Gospodin sve daje besplatno. Spasenje se ne kupuje i ne plaća, nego je besplatan dar. Budimo istinsko oruđe spasenja. Molimo Gospodina da ne budemo graditelji, nego sredstva spasenjskog Božjega djela.

Uskrsli Gospodin poziva svoje da – kako je rekao Papa – ne „proizvode“ poslanje sami, nego da čekaju da Otac ojača njihova srca svojim Duhom Svetim kako bi se mogli uključiti u misionarsko svjedočenje, sposobno zračiti iz Jeruzalema prema Samariji i ići dalje od granica Izraela, te doći do periferija svijeta – rekao je Papa i upitao – Kako čekati Duha Svetoga i Njegovu snagu?

Moleći ustrajno kao da nas nema mnogo, nego samo jedan. Moleći ujedinjeni i ustrajno. Naime, molitvom se pobjeđuje samoća, napast, sumnja i srce se otvara zajedništvu. Prisutnost žena i Marije, Isusove Majke, jača to iskustvo. One su prve od Učitelja naučile prenositi vjernost ljubavi i snagu zajedništva koje pobjeđuje svaki strah – zaključio je Sveti Otac.

Vatican News | Bitno.net