Papa korizma

Propovijed je Papa započeo osvrtom na prvo čitanje iz Knjige Mudrosti, koje govori o bezbožnicima, koji su se udalji od Boga, a koji se žele riješiti pravednika jer im smeta. S Isusom isto čine njegovi neprijatelji, postavljaju mu zamke, kleveću ga da unište njegov dobar glas. Kao da kuhaju juhu da unište Pravednika – rekao je Papa te objasnio razlog njihova ponašanja.

Prorok se suprotstavlja njihovu djelovanju, „kori njihove prijestupe protiv Zakona, spočitava im da su izdali svoj odgoj“. Tijekom cijele povijesti spasenja, proroci su progonjeni, a sâm Isus na to podsjeća i farizeje. Progonjeni su, jer proroci opominju: „Pogriješili ste put! Vratite se na put Božji!“, to se pak vlastodršcima ne sviđa – ustvrdio je papa Franjo.

Glede toga, današnje je evanđelje jasno, zar ne? Isus se skrivao, posljednjih dana, jer još nije došao njegov čas; On je dobro znao kakav će mu biti kraj. Isusa od samoga početka progone: prisjetimo se kako se na početku propovijedanja vratio u svoj kraj, išao u sinagogu i propovijedao. Odmah, nakon velikoga divljenja, započeli su govoriti: mi znamo odakle je… On je jedan od nas. Pa, otkud mu vlast da nas uči? Gdje je studirao? Diskvalificirali su ga. A isti je govor, zar ne? Za ovoga znamo odakle je! Kada dođe Krist, nitko ne će znati odakle je!, treba diskvalificirati Boga; diskvalificirati proroka da mu se oduzme autoritet – kazao je Papa.
Isusa su diskvalificirali jer se nije uklapao u zatvoreni vjerski okvir, a i pozivao je da se iz toga zatvora iziđe. Prorok se protivi osobama koje okivaju Duha Svetoga. Zbog toga je progonjen: uvijek! Svi su proroci progonjenineshvaćeni su i odstranjeni. Za proroka nije bilo mjesta! To nije prestalo ni sa smrću i uskrsnućem Isusovim: u Crkvi se također nastavilo. Progonjeni izvana i progonjeni iznutra! Kada čitamo život svetaca, kolike su nepravde, kolike progone sveci podnosili, „jer su bili proroci“ – rekao je Papa.

U Crkvi su također bili progonjeni mnogi umnici. Sjećam se u ovom trenutku jednoga čovjeka dobre volje, koji je zaista bio prorok; u svojim je knjigama Crkvi predbacivao da se udaljila od puta Gospodnjega. Odmah je bio prozvanknjige su zabranjene, a katedra oduzeta, i taj je čovjek tako okončao život: bilo je to nedavno. Vrijeme je odmaklo, a danas je blaženik! Kako to, jučer heretik, a danas blaženik? Oni koji su tada bili na vlasti htjeli su ga ušutkati, jer im se nije sviđalo ono što je govorio. Crkva se danas, Bogu hvala, zna kajati, pa kaže: Ne, taj je čovjek dobar! Štoviše, na putu je svetostiblažen je – rekao je Sveti Otac.

Sve osobe koje Duh Sveti odabere da narodu Božjem govore istinu podnose progone. A Isus je uzorslika. Isus je uzeo na sebe sve progone svoga naroda. Ali i danas progone kršćane; usuđujem se reći da danas imamo više mučenika nego u prvim vremenima, jer oni ovom svjetovnom i uljuljanom društvu, koje ne želi probleme, govore istinu,naviještaju Isusa Krista – primijetio je papa Franjo.

I danas u nekim dijelovima svijeta postoji smrtna kazna ili zatvor zbog posjedovanja Evanđelja, ili zbog poučavanja Katekizma. Govorio mi je nedavno jedan katolik iz tih država da im je zajednička molitva zabranjena, te da to čine kriomice. Kako? Kada žele slaviti Misu, pretvaraju se da slave nečiji rođendan. Ako vide da dolazi policija, sve sakriju, pa se goste pjevaju čestitarske pjesme. Kada policija ode, nastave sa Svetom Misom. Tako moraju činiti jer i danas je zajednička molitva zabranjena – ispripovjedio je Papa dodajući:
Ovo je povijest progona „Gospodinov put, hod onih koji slijede Gospodina. Ali na kraju uvijek završava kao Gospodin: preko križa do uskrsnuća! Papa je podsjetio i na isusovca Mattea Riccija, apostola Kine; ni on nije bio shvaćen, ali se poput Isusa pokorio. Uvijek će biti progona, nerazumijevanja, ali Isus je Gospodin, a to je izazov i križ naše vjere. Neka nam Gospodin udijeli milost da idemo njegovim putem, pa ako se dogodi – i pod križem progona – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatican