Sveti je Otac potaknuo na ulazak u Jubilej milosrđa, prolaz kroz Sveta vrata i susret s Gospodinom, unatoč našim nedostacima i nedosljednostima. Nemojmo se nikada umoriti od osjećanja potrebe za njegovim praštanjem. Kad smo slabi, njegova nas blizina čini jakima i omogućuje nam da s većom radošću živimo vjeru – napomenuo je Papa.

U katehezi je istaknuo usku povezanost milosrđa i misije. Podsjetio je na riječi sv. Ivana Pavla II. iz enciklike Dives in misericordia: „Crkva živi vjerodostojno kad ispovijeda i naviješta milosrđe i privodi ljude izvorima milosrđa“. Kao kršćani – rekao je papa Franjo – imamo odgovornost biti misionari evanđelja. Kad primimo lijepu vijest ili kad doživimo nešto lijepo, prirodno je da osjećamo potrebu podijeliti to s drugima. Osjećamo da ne možemo zadržati radost koja nam je darovana, nego ju želimo proširiti. Doživljena nas radost potiče da ju prenosimo. Isto tako treba biti kada susretnemo Gospodina.

Konkretni znak da smo doista susreli Isusa je radost koju doživljavamo kad ga priopćujemo drugima. I to nije „prozelitizam“, to je darivanje. „Ja ti darujem ono što je meni dalo radost“ – objasnio je Papa. Istaknuo je kako u evanđelju vidimo da je to bilo i iskustvo prvih učenika: nakon prvog susreta s Isusom, Andrija odmah odlazi svojem bratu Petru, a istu stvar čini i Filip s Natanaelom. Susresti Isusa – ustvrdio je – znači susresti njegovu ljubav.

Ta nas ljubav preobražava i omogućuje nam da drugima prenosimo snagu koja nam je darovana. Na neki način mogli bismo reći da je na dan krštenja svakome od nas dano novo ime, osim imena što su nam ga dali roditelji, a to ime je „Kristofor“, što znači „nositelj Krista“. To je ime našega stava, stava nositelja Kristove radosti, njegova milosrđa. Svaki je kršćanin „Kristofor“, to jest nositelj Krista – rekao je Papa.

Milosrđe koje primamo od Oca nije nam dano kao privatna utjeha, nego nas čini sredstvima da bi i drugi mogli postati dionici istoga dara – nastavio je Sveti Otac. Istaknuo je „zadivljujući opticaj“ između milosrđa i misije: življenje milosrđa čini nas misionarima milosrđa. S druge strane, to što smo misionari milosrđa nam omogućuje da sve više rastemo u Božjem milosrđu.

Ozbiljno shvatimo svoje kršćanstvo i trsimo se živjeti kao vjernici, zato što samo tako evanđelje može dodirnuti čovjekovo srce i otvoriti ga za primanje milosti ljubavi, za primanje Božjeg velikog milosrđa koje prihvaća sve – rekao je na kraju papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net