DOM SVETE MARTE

Papa Franjo: Ovo je jedno od najboljih oružja đavla u borbi protiv Božjeg naroda

Sablazni ranjavaju srca te ubijaju nade i snove – o tome je govorio papa Franjo za vrijeme jučeranje mise slavljene u Domu svete Marte.

Nije moguće da ne dođu sablazni – ponovio je Sveti Otac Isusove riječi iz današnjeg Evanđelja – no jao onome po kom dolaze (usp. Lk 17,1-6). Zbog toga je Gospodin upozorio svoje učenike: „Pazite jedan na drugoga!“

Čuvajte se da ne sablažnjavate. Sablazan je ružna jer nanosi bol, ranjava Božji narod i slabost Božjega naroda, i toliko se često te rane nose kroz čitav život. I ne samo da boli, nego sablazan može i ubiti: ubija nade, snove, obitelji, tolika srcâ – istaknuo je papa Franjo.

Tekst nastavlja ispod oglasa

„Pazite jedan na drugoga“ je upozorenje upućeno svima – nastavio je Sveti Otac – a posebno vrijedi za one koji se nazivaju kršćanima, no u stvarnosti žive kao pogani. U tome se sastoji sablazan Božjega naroda. Koliko samo kršćanâ svojim primjerom udaljava ljude, svojom nedosljednošću. Nedosljednost kršćanâ jedno je od najboljih oružja koje đavao koristi kako bi oslabio Božji narod i udaljio ga od Gospodina. Govoriti jedno, a činiti drugo – rekao je Papa.

Ta „nedosljednost“ koja predstavlja sablazan, od nas traži da se danas pitamo: kakva je moja dosljednost života, dosljednost u skladu s Evanđeljem, s Gospodinom? – potaknuo je Sveti Otac prisutne te je potom ponudio dva primjera: jedan kršćanskih poduzetnika koji izbjegavaju porez i iskorištavaju svoje zaposlenike kako bi se obogatili, a drugi je pak onaj crkvenih pastira koji se ne skrbe o povjerenom im stadu.

Isus nam govori da ne možemo služiti dvojici gospodara, Bogu i novcu – istaknuo je papa Franjo – a kada je pastir navezan na novac, onda sablažnjava. Ljudi se sablažnjavaju jer je pastir navezan na novac. Svaki bi se pastir trebao priupitati: kakav je moj odnos prema novcu? Ili pak pastir koji traži kako uznapredovati, taština ga navodi da se uspinje, umjesto da bude blag i ponizan, jer Božji narod daje prednost blagosti i poniznosti. Ili pastir koji se osjeća gospodarom i zapovijeda svima, ponosan, umjesto da bude sluga Božjega naroda.

Danas je dobar dan – zaključio je Sveti Otac – da učinimo ispit savjesti pitajući se: sablažnjavam li ili ne? A ako da, na koji način? I tako možemo odgovoriti Gospodinu i približiti mu se malo više.

Radio Vatikan | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 14. studenoga 2017.

Možda vam se svidi