Papa Franjo objavio je 8. kolovoza Motu proprio za sprječavanje i suzbijanje pranja novca, financiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. Nastavljajući djelo koje je na tom polju započeo već Benedikt XVI. svojim Motu proprijem od 30. prosinca 2010. za sprječavanje i suzbijanje nezakonitih djela na financijskom i monetarnom području, današnji motu proprio obnavlja nastojanje Svete Stolice u cilju sprječavanja i suzbijanja pranja novca, financiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje.

Ovim motu proprijem širi se primjena vatikanskih zakona u tom području na dikasterije Rimske kurije i ostale organizacije i ustanove ovisne o Svetoj Stolici, kao i na neprofitne organizacije s kanonskom pravnom osobnošću i sjedištem u Državi Grada Vatikana; jača se uloga Uprave za financijsko informiranje u nadzoru i reguliranju; uspostavlja se bonitetni nadzor organizacija koje profesionalno vrše djelatnosti financijske naravi, čime se odgovara na preporuku Odbora Moneyval Vijeća Europe, a taj nadzor vršit će Uprava za financijsko informiranje osnovana još motu proprijem od 30. prosinca 2010.

Uspostavlja se Odbor za financijsku sigurnost čiji je statut priložen današnjem motu propriju, u svrhu koordiniranja djelovanja uprava i ustanova Svete Stolice i Države Grada Vatikana koje se bave sprječavanjem i suzbijanjem pranja novca, financiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice. (ika/Bitno.net)