“Kada se u našim zajednicama hladi želja da se živi odnos s Isusom, da se sluša njegov glas i da ga se vjerno slijedi, neizbježno prevladaju drugi načini razmišljanja i življenja koji nisu u skladu evanđeljem”, rekao je papa Franjo u nagovoru uz molitvu Kraljice neba na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Tumačeći tekst iz Djela apostolskih o Petrovu ozdravljenju hromog čovjeka, Papa je istaknuo kako je u tom ozdravljenom čovjeku svaki od nas kao i naše zajednice: “Svatko može ozdraviti od mnogih oblika duhovne slabosti koju ima – častohleplje, lijenost, oholost – ako prihvati staviti s pouzdanjem svoj život u ruke Uskrsloga Gospodina”, rekao je Papa.

Tumačeći nadalje Evanđelje ove nedjelje u kojem Isus kaže: „Ja sam pastir dobri – kaže Isus – i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce”, Sveti je Otac rekao da Isus ne govori o intelektualnom spoznanju, već o osobnom odnosu, opredijeljenosti i naklonosti, uzajamnoj nježnosti, što je odraz istog intimnog odnosa ljubavi između njega i Oca. “To je stav po kojem se ostvaruje živi odnos s Isusom: pustiti njemu da nas upozna. Ne smijemo se zatvarati u same sebe, moramo se otvoriti Gospodinu, da nas on upozna. On je pažljiv prema svakom od nas, poznaje naše srce u dubini: zna naše prednosti i naše nedostatke, planove koje smo ostvarili i nade koje su se izjalovile. Ali on nas prihvaća takve kakvi jesmo, također s našim grijesima, da nas ozdravi, da nam oprosti, da nas vodi s ljubavlju, da, prolazeći i neprohodnim stazama, ne zalutamo. On nas prati”, istaknuo je Papa.

“I mi smo, zauzvrat, pozvani upoznati Isusa. To podrazumijeva susret s njim, susret koji pobuđuje želju da ga slijedimo napuštajući autoreferencijalne stavove kako bismo krenuli na nove putove, koje je sam Krist pokazao i koji su otvoreni širokim horizontima. Kada se u našim zajednicama hladi želja da se živi odnos s Isusom, da se sluša njegov glas i da ga se vjerno slijedi, neizbježno prevladaju drugi načini razmišljanja i življenja koji nisu u skladu evanđeljem”, rekao je Papa.

Nakon molitve Papa je izrazio zabrinutost zbog onoga što se ovih dana događa u Nikaragvi, gdje je nakon prosvjeda došlo do sukoba, u kojem je bilo i žrtava. Izražavam svoju blizinu u molitvi toj zemlju i pridružujem se zahtjevu biskupâ da se sva nasilja okončaju, da se izbjegnu uzaludna krvoprolića a otvorena pitanja rješavaju mirno i s osjećajem odgovornosti, istaknuo je Papa.

IKA | Bitno.net