Za jednoga kršćanina napredovati znači poniziti se kao što je Isus učinio – istaknuo je papa Franjo na misi 21. svibnja u kapeli Doma Sveta Marta, potvrdivši da je služenje istinska vlast u Crkvi a ne borba za moć. Na misi, suslavljenoj s ravnateljem programa i svećenicima-novinarima Radio Vatikana, sudjelovala je i skupina zaposlenika Papina radija, među kojima i suradnici Hrvatskoga programa, te skupina zaposlenika iz Ureda za hodočasnike i turiste Uprave Grada Vatikana, kao i Maria Voce, predsjednica Fokolarina s dopredsjednikom Gincarlom Falettijem.

Na temelju ulomka iz Evanđelja, u kojemu Isus govori o svojoj muci, a učenici raspravljaju o tomu tko je najveći među njima, Papa je govorio, kako je izvijestio Radio Vatikan, o vlasti i službi. Borba za vlast u Crkvi nije novijega doba, ona je započela već u prvoj skupini oko Isusa, a po evanđeoskom ključu – kako je rekao – te borbe ne bi smjelo biti, jer istinska vlast, kako je Isus svojim primjerom poučio, jest služenje.

Istinska je vlast služenje, upravo kako je činio On, koji je došao služiti a ne da mu služe, a Križ je njegovo služenje. On se ponizio sve do smrti, smrti na Križu za nas, da nama služi, da nas spasi. Za napredovanje u Crkvi drugog puta nema. Ako kršćanin želi napredovati, ići naprijed, ima se poniziti. Ako to kršćansko pravilo ne shvatimo, onda nikada, nikada nećemo moći shvatiti Isusovu poruku o vlasti – ustvrdio je Sveti Otac.

Napredovati – kako je rekao – znači poniziti se, služiti uvijek. A u Crkvi je najveći onaj koji najviše služi, koji je najviše u službi drugih. To je pravilo. A ipak su u Crkvi – kako je rekao – od samog početka pa do danas, bile borbe, pa i u našem načinu govora.

Kada nekoj osobi daju službu koja je u očima svijeta viša služba, kaže se: Ta je žena postala predsjednica udruge ili taj je čovjek promaknut… Taj glagol, promaknuti: uistinu je lijep glagol, i ima se rabiti i u Crkvi. Da: ovaj je promaknut na križ, ovaj je promaknut na poniženje. To je pravo promaknuće, ono nas bolje suobličuje s Isusom! – ustvrdio je Papa.

Papa je podsjetio da je sveti Ignacije Lojolski u duhovnim vježbama molio da mu Gospodin udijeli milost poniženja. To je – naglasio je Papa – istinska vlast služenja u Crkvi. To je pravi put Isusov, istinska promidžba a ne ona svjetovna. Služenje je Gospodinov put, a kao što je On obavljao svoju službu, tako i mi moramo njega nasljedovati na putu služenja. To je istinska vlast u Crkvi – istaknuo je Sveti Otac dodajući: Danas želim moliti za sve nas da nam Gospodin udijeli milost da shvatimo kako je u Crkvi služenje vlast, te da možemo shvatiti i zlatno pravilo koje nas je On svojim primjerom naučio. Za kršćanina napredovati, ići naprijed, znači poniziti se, prignuti se. Tu milost molimo – potaknuo je papa Franjo. (ika/bitno.net)