Papa Franjo je prethodno bio u Mađarskoj 2021. na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu u Budimpešti, javlja Vatican News.

Pod geslom „Krist je naša budućnost“ Sveti Otac krenut će u trodnevni pohod većinskom kršćanskom narodu, istaknuo je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, iako će ovog puta Papina poruka nade „odjeknuti na novi način” jer rat u Ukrajini izaziva sve veću patnju na sjeveroistočnoj granici Mađarske.

Od početka rata u Ukrajini više od milijun izbjeglica prešlo je preko Mađarske u Europu, gdje im je pružena potrebna pomoć.

Putovanje u Mađarsku označava drugo apostolsko putovanje u 2023., nakon Papinog putovanja u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan početkom ove godine.

Papa sveti Ivan Pavao II. posjetio je Mađarsku dva puta, 1991. i 1996., nakon pada Berlinskog zida, podsjetio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Čak i ako se neki pitaju zašto se Sveti Otac ponovno vraća u istu zemlju po drugi put unutar samo dvije godine, razlika je u činjenici da je 2021. ondje sudjelovao na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu koji je okupio vjernike iz više od 83 zemalja, dok se ovog puta Papa vraća kako bi posjetio mjesnu Crkvu i narod u zemlji, što nije bio slučaj kada je ostao samo nekoliko sati u Budimpešti na Kongresu prije svog apostolskog putovanja u Slovačku.

Sveti je Otac na svom povratku iz Slovačke za Rim 2021. izrazio želju da posjeti Mađarsku na dulje vrijeme. „Papa Franjo održava svoje obećanje narodu Mađarske da će se ponovno vratiti“, podsjetio je Matteo Bruni.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice predstavio je cijeli program Apostolskog putovanja, istaknuvši da će Papa održati šest govora, uključujući homiliju i molitvu Kraljice neba, te će govoriti na talijanskom jeziku.

Među istaknutim točkama programa Apostolskog putovanja je susret s migrantima i siromasima, susret sa slijepom djecom i djecom s invaliditetom, te susret s civilnim vlastima i diplomatskim zborom, klerom i mladima.

Sveti Otac slavit će misu za mađarske vjernike, izmoliti s vjernicima marijansku molitvu Kraljice neba te će imati uobičajeni privatni susret sa svojom subraćom isusovcima.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice najavio je da će se 29. travnja održati i susret s grkokatoličkom zajednicom.

Cijeli posjet odvijat će se u Budimpešti s naglaskom na to kako je Mađarska dala nekoliko svetaca, od kojih su mnogi bili plemićkog podrijetla, a potom posvetili svoje živote brizi za bolesne i siromašne. Razumijevanje primjera svetosti u mađarskoj povijesti, primijetio je ravnatelj Bruni, omogućit će onima koji prate putovanje Svetog Oca „upoznavanje i razumijevanje našeg odredišta“.

Vatikanski dužnosnici koji putuju sa Svetim Ocem bit će državni tajnik kardinal Pietro Parolin; tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskup Paul Richard Gallagher; zamjenik za opće poslove u Državnom tajništvu nadbiskup Edgar Peña Parra; prefekt Dikasterija za Istočne Crkve nadbiskup Claudio Gugerotti; prefekt Dikasterija za biskupe nadbiskup Robert Francis Prevost te prefekt Dikasterija za komunikacije Paolo Ruffini.

Nazočnost prefekta Dikasterija za Istočne Crkve, istaknuo je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, želi ponuditi dodatnu podršku onima koji pate u neposrednoj blizini.

Apostolsko putovanje odvija se u vremenu rata u Europi te humanitarnoj i migracijskoj krizi koja je zahvatila svijet. Ravnatelj Bruni je napomenuo da će među temama koje će Papa istaknuti biti patnja u blizini i apel za mir.

Mađarska vlada donijela je mjere za olakšavanje sudjelovanja u Papinom posjetu, uključujući besplatan prijevoz onima koji sudjeluju na događanjima.

Prema običaju, predviđeno je da će Sveti Otac održati kratku konferenciju za novinare na povratnom letu prema Rimu, piše Vatican News.