Papa Franjo pohodit će od 24. do 26. svibnja Svetu Zemlju, prenijela je IKA.

Sveti Otac, nakon današnje molitve Angelusa na Trgu svetog Petra, službeno je najavio da putuje u Izrael, Jordan i na palestinski teritorij. Postaje njegova trodnevnog pohoda su jordanski glavni grad Amman, Betlehem i Jeruzalem. Vrhunac pohoda je slavlje “ekumenskog susreta” s carigradskim patrijarhom Bartolomejem I, počasnim poglavarom sveg pravoslavlja, kao i sa svim predstavnicima kršćanskih Crkvi prisutnih u gradu, a održat će se u crkvi Svetog Groba u Jeruzalemu.

Tim pohodom želi prije svega podsjetiti na “povijesni susret” pape Pavla VI. (1963. – 1978.) s grčko-pravoslavnim carigradskim patrijarhom Atenagorom, održanim prije 50 godina, rekao je papa Franjo pred više desetaka tisuća ljudi. Susret pape Pavla VI. s predstavnikom pravoslavlja 5. siječnja 1964. u Jeruzalemu smatra se prekretnicom u ekumenskom dijalogu. To je bio prvi susret jednog pape s pravoslavnim carigradskim patrijarhom od crkvenog raskola 1054. godine. Nedavno je papa Benedikt XVI., u svibnju 2009., pohodio Svetu Zemlju.

Put u Svetu Zemlju bit će drugo putovanje pape Franje u inozemstvo, nakon odlaska na Svjetski susret mladih u Rio de Janeiru u srpnju 2013.

IKA