Obračunavanje s našom slabošću je iskustvo koje nas jača i otvara srce kako bi se zazvalo Božje milosrđe koje preobražava i obraća. Nasuprot tomu, grijeh odvaja kako od Gospodina tako i od naše braće i sestara – istaknuo je papa Franjo u svojoj prvoj ovogodišnjoj katehezi koja je održana jučer u dvorani Pavla VI. u Vatikanu. Sveti je Otac za vrijeme opće audijencije objasnio značenje pokajničkog čina kao uvoda u slavlje svetih otajstava, nastavljajući tako niz kateheza posvećenih euharistijskom slavlju. Papu je u dvorani dočekalo oko 7 tisuća vjernika i hodočasnika, a on se, kao i obično, zaustavljao kako bi pozdravio i zagrlio ljude, naročito djecu.

Što može Gospodin dati onomu čije je srce već puno sebe, vlastitoga uspjeha? – upitao je papa Franjo i odgovorio – Ništa, jer umišljeni nisu sposobni primiti oprost, jer su ispunjeni svojom navodnom pravdom. Papa je potom istaknuo da nam Sveto pismo nudi svijetle primjere onih koji su pronašli hrabrost da odlože masku te se otvore Božjem milosrđu koje obnavlja srce: kralj David, carinik, izgubljeni sin, ali i sveti Petar, Zakej, Samarijanka. Oni koji su svjesni vlastite bijede i koji ponizno spuštaju pogled, osjećaju na samima sebi Božji milosrdni pogled. Iz iskustva znamo da samo onaj koji priznaje pogrješke i koji traži oproštenje prima razumijevanje i oprost drugih – kazao je.

Papa Franjo je, stoga, pozvao da priznamo kako su naše misli i djela često „svjetovni“, te se iz tog razloga pokajnički čin izgovara formulom opće ispovijedi, koju svatko izgovara u prvom licu jednine. I ispovijeda se ne samo kako smo sagriješili mišlju, riječju, djelom, nego i propustom – naglasio je Sveti Otac. Nije dovoljno ne činiti zlo bližnjemu, već je potrebno odabrati činiti dobro koristeći prilike kako bismo dali dobro svjedočanstvo.

Tražimo oprost od Boga kao i od naše braće i sestara jer nas grijeh odvaja od njih oboje. Grijeh prekida odnos s Bogom kao i s braćom i sestrama, prekida odnose u obitelji, društvu, zajednici… Grijeh uvijek prekida: odvaja, razdvaja – upozorio je Papa. Udaranje pak u prsa – objasnio je Sveti Otac – označava priznavanje da je do grijeha došlo mojom krivnjom i ne upirati prst optužujući druge.

Kako bi prisutnima približio i objasnio ovu točku, papa Franjo je ispričao anegdotu jednog misionara. Naime, jednom je prilikom tom misionaru došla jedna žena kako bi se ispovjedila te je započela nabrajati grijehe svoga muža, svoje svekrve, svojih susjeda. Konačno, svećenik joj je rekao da sad kad je završila s nabrajanjem tuđih grijeha, može početi nabrajati svoje. Papa je na kraju kateheze podsjetio kako osobito nedjeljom možemo obaviti blagoslov i škropljenje vodom u sjećanje na krštenje koje briše sve grijehe.

Sveti je Otac nakon kateheze pozdravio vjernike i hodočasnike koji su došli u Vatikan iz raznih dijelova svijeta te je potom svoju pažnju posvetio mladima, bolesnima i mladencima. U ovoj vas novoj godini pozivam da prihvatite i svakodnevno dijelite Božju nježnost – potaknuo ih je papa Franjo – Dragi mladi, budite glasnici Božje ljubavi među svojim vršnjacima; dragi bolesnici, pronađite u nježnosti Božjoj potporu u trpljenju; a vama, dragi mladenci, želim da budete svjedoci radosti sakramenta ženidbe putem vaše vjerne i uzajamne ljubavi – zaključio je Papa.

Radio Vatikan | Bitno.net