Kada je u 18. stoljeću u Engleskoj započela industrijska revolucija, dimnjaci Manchestera iz kojih je izlazio crni dim postali su jedan od simbola galopirajućega napretka koji je iz Velike Britanije otvarao novu eru. Ali to je također bio početak procesa, koji nije odmah bio uočen, koji će pomalo posvuda utjecati što se tiče onečišćenja. Na to se papa Franjo osvrnuo obraćajući se izaslanstvu „Interfaith Leaders from Greater Manchester“, međuvjerske skupine iz spomenute britanske metropole koja je doživjela širenje golemoga tehničkoga i gospodarskoga napretka, zajedno s nedvojbenim negativnim utjecajem na ljudski i prirodni okoliš, javlja Vatican News.

Papa je zahvalio izaslanstvu ponovno ističući hitnu potrebu zaštite okoliša i konkretnoga rada na suočavanju s posljedicama klimatskih promjena, a sve u svjetlu vrijednosti izraženih u enciklici Laudato si’.

Postalo je, naime, sve očitije da se naše zauzimanje za očuvanje stvorenoga, Božjega dara, treba uključiti u šire napore u promicanju cjelovite ekologije koja poštuje dostojanstvo i vrijednosti svake ljudske osobe i koja prepoznaje tragične posljedice degradacije okoliša na život siromašnih.

Ukratko, – napomenuo je papa Franjo – riječ je o tomu da se prepozna da ekološka i društvena kriza našega vremena nisu dvije odvojene krize, nego jedna kriza koja zahtijeva stvaranje novih i dalekovidnih gospodarskih modela.

Ali zahtjeva također odlučnost kako bi se prevladala kultura „iskoristi i baci“, kultura odbacivanja, potaknuta konzumerizmom i globaliziranim ravnodušjem, koja priječi napore u suočavanju s tim ljudskim i društvenim problemima u perspektivi općega dobra.

Sveti je Otac zahvalio također za specifično svjedočanstvo te međuvjerske skupine, za važnu ulogu koju ima u prinosu prijeko potrebnom ekološkom obraćenju, utemeljenom – kako je rekao – na vrijednostima poštovanja prirode, umjerenosti, ljudskoj solidarnosti i brizi za budućnost društva.

Bitan vidik toga prinosa jest vaše zauzimanje, kao muškarci i žene vjere, u oblikovanju uma i srca mladih ljudi te u podupiranju njihove potrebe za promjenom smjera i dalekovidnim politikama, kojima je cilj održivi i cjeloviti ljudski razvoj.