Doživotni zatvor nije rješenje problema, nego problem koji treba rješavati. Jer ako se nada zatvori u ćeliju, nema budućnosti za društvo. Nemojte nikada ljude lišiti prava da ponovo krenu iz početka – rekao je Sveti Otac na Trgu svetoga Petra, susrevši se s pripadnicima kaznene policije, kapelanima i volonterima koji rade u zatvorima.

Potaknuvši ih da se zalažu za pomirenje i reintegraciju, Papa je kaznenoj policiji zahvalio za skroviti rad koji je često težak i nedovoljno plaćen, ali bitan, koji od njih traži da bdiju, ali i da čuvaju osobe, da budu mostovi između zatvora i društva, sposobni za ispravno suosjećanje kako bi se suprotstavili strahu i ravnodušnosti.

Znam da nije lako, no kada ste blizu onima koji su pali u mrežu zla, postajete graditelji budućnosti; postavljate temelje za život s više poštovanja i za sigurnije društvo – rekao je Sveti Otac i napomeno – Iz dana u dan tako postajete graditelji pravde i nade. Nemojte zaboraviti dobro koje svaki dan možete učiniti. Vaše ponašanje i vaši pogledi dragocjeni su. Stavljeni ste pred ranjeno i opustošeno čovječanstvo čije bi dostojanstvo trebali priznati država i društvo.

Posebno mislim na problem prenapučenosti kaznionica koji u svima povećava osjećaj slabosti, ako ne i iscrpljenosti – rekao je papa Franjo i istaknuo – Kada snage popuštaju, nepovjerenje se povećava. Važno je zajamčiti pristojne životne uvjete, inače zatvori postaju mjesta srdžbe, a ne oporavka. Kapelanima, redovnicima, redovnicama i volonterima koji rade u zatvorima i naviještaju evanđelje poručio je: Kada u susretu sa siromaštvom vidite svoje siromaštvo, to je dobro, jer bitno je priznati se prije svega potrebitima oproštenja. Ta će vaša vlastita bijeda postati posuda Božjega milosrđa. Od onih kojima je oprošteno postat ćete vjerodostojni svjedoci Božjeg oproštenja.

Nemojte se nikada zatvoriti u tamnoj ćeliji srca bez nade, nemojte pasti u bezvoljnost i malodušje. Bog je veći od svakog problema i čeka vas kako bi vas ljubio – rekao je papa Franjo, obraćajući se zatvorenicima, hrabreći ih jer se nalaze u Božjem srcu iako se osjećaju izgubljeni i nedostojni. Stanite pred raspelo, pred Isusa, u jednostavnosti i iskrenosti – rekao je Papa i dodao – Odatle, od ponizne hrabrosti onih koji ne lažu sami sebi, ponovo se rađa mir, povjerenje da smo ljubljeni i snaga da idemo dalje. Mogu zamisliti i vidjeti u vašim očima razočaranje i frustraciju, dok vam u srcu još uvijek kuca nada, često povezana sa sjećanjem na vaše drage. Hrabro, nemojte nikada ugušiti plamen nade.

Vatican News | Bitno.net