Nije problem u tome što smo grješnici nego u tome što se ne damo preobraziti Kristovom ljubavlju, temeljna je misao pape Franje u petak 17. svibnja sa svete mise u kući Santa Marta kojoj su  nazočili djelatnici Vatikanskih muzeja.

Papa je kratko spomenuo nekoliko epizoda iz Evanđelja sa svetim Petrom, od njegova prvoga poziva od priznanja Isusa Kristom, Božjim pomazanikom, do odbijanja Isusova muke, od smjelosti da upotrijebi mač kako bi obranio Isusa do trostrukog nijekanja, te napokon od njegovih pokajničkih suza i Isusova nikad ljepšeg pogleda oproštenja koji je počinuo na Petru sve do trostrukog poniznog priznanja da ga ipak voli jer sve zna.

Triput ponovljeno pitanje – voliš li me – Petra je ožalostilo, ali tu smo svi mi, jer svi smo grješnici, istaknuo je papa Franjo te ustvrdio: nije problem u tome što smo grješnici, nego u tome što se ne kajemo zbog grijeha, što se ne stidimo onoga što smo učinili. Petar je svjestan svojega grijeha i svim se srcem kaje i to ga nosi prema novom susretu s Isusom, a to je susret oproštenja.
Potom je Sveti Otac nastavio kako Gospodin ne zaboravlja svoje obećanje. Petru je, naime rekao, da je stijena, a sada ga zove da pase njegovo stado, Gospodin svoje stado povjerava grješniku. Petar je bio grješnik, istaknuo je Papa, ali nije bio pokvarenjak, što bi imalo vrijediti i za nas. S tim je u vezi Papa ispričao zgodu kako je jednom ispovjedniku došao jedan svećenik koji je imao postati biskup, ali se osjećao nedostojnim, na što mu je ispovjednik rekao: ‘Nemoj se bojati. Ako je Petar mogao postati papa, idi naprijed. Tako postupa Gospodin, daje nam, naime, da dozrijevamo u tolikim susretima s njim, i uza sve naše slabosti i grijehe, i, ako ih priznajemo.

Papa je to još objasnio: Petar je dopustio da ga njegovi susreti s Isusom oblikuju, a to vrijedi za sve nas. Petar je velik, ne zato što je bi dobar, nego zato što je bilo plemenit, da, plemenit srcem, što ga vodi i do boli i suza, do stida, ali i do zauzetoga preuzimanja brige da pase stado, istaknuo je Sveti Otac te potaknuo nazočne da molimo za milost da nas Gospodin neprestance čisti svojim susretima te nam pomogne da idemo naprijed nastojeći ga susresti i stvarno se susresti s Njim.

Na kraju je Sveti Otac istaknuo: no više od nastojanja da se susretnemo s Gospodinom, važnije je dopustiti da nas Gospodin susretne, jer on nas stalno traži i blizu nam je. Mi pak često gledamo na drugu stranu, nemamo volje s Gospodinom razgovarati niti mu dopustiti da nas susretne. A dopustiti mu da nas susretne doista je milost. Tomu nas uči Petar, pa molimo za tu milost, zaključio je Papa Franjo. (rv/bitno.net)