Na jutarnjoj misi u četvrtak 2. travnja papa Franjo spomenuo se onih koji snose najteže posljedice pandemije koronavirusa, u prvom redu beskućnika nazvavši ih skrivenim patnicima u ovo vrijeme boli.

U propovijedi je podsjetio kako se život kršćanina sastoji u svijesti da ga je Bog izabrao te da bude radostan što, slijedeći Isusa, ide prema Božjem obećanju prema nebeskom kraljevstvu, jer će se tako ostvariti savezništvo.

Papa Franjo je pozvao vjernike, koji su misu pratili kao i obično u ovo posljednje vrijeme u internetskom prijenosu, da se mole za beskućnike te primijetio kako ovih dana dolaze na svijetlo mnogi skriveni problemi. Današnje novine donose sliku iz SAD-a brojnih beskućnika koji leže na parkiralištu čekajući liječničke preglede, jer nemaju osiguranja. To ranjava srce, rekao je Papa te se obratio Majci Terezije iz Kolkate da probudi u nama svijest potrebe blizine s tolikim ljudima koji neprimjetno žive u društvenoj zajednici skriveno bez vlastitoga doma, što dolazi sve više do izražaja sada tijekom pandemije ove zarazne bolesti.

U propovijedi, polazeći od savezništva što ga je Bog sklopio s Abrahamom, Papa se osvrnuo na tri dimenzije vjere: izbor, obećanje i savezništvo i primijetio kako se Bog uvijek spominje savezništva, kada nam oprašta grijehe. Njegova vjernost je sjećanje na obećanje što ga je dao Abrahamu. Te tri dimenzije su mjerodavne za vjerski život svakog pojedinca, istaknuo je Papa i dodao kako je svatko od nas izabranik. Mi smo kršćani, jer nas je Bog izabrao. U tom izboru nalazi se obećanje nade, čiji je znak plodnost. Stoga moramo i mi poštovati to savezništvo s Bogom, ostajući mu vjerni, zaključio je Papa i primijetio kako je Isus došao kako bi obnovio stvorenja, kako bi otkupio naše grijehe i oslobodio nas. Pravi kršćanin je onaj koji prihvaća izbor, obećanje i poštuje savezništvo.

IKA | Bitno.net