Marijanska molitva Kraljice neba zadobiva od danas posebno značenje, jer je puna uspomena i proročanstava za one koji promatraju povijest očima vjere, rekao je papa Franjo u svom nedjeljnom nagovoru vjernicima okupljenima na Trgu sv. Petra u Vatikanu, povjerivši im kako se u Fatimi udubio u molitvu svetoga vjerničkog puka, koja se tamo odvija već sto godina, tražeći majčinsku zaštitu Marije za cijeli svijet.

Kraljici mira povjerio je sudbinu jadnih naroda pogođenih ratovima i oružanim sukobima u raznim krajevima svijeta, posebno na Bliskom istoku. Toliko nevinih ljudi, kršćana i muslimana, a naročito pripadnika manjinskih zajednica kao što su Jaziti izloženo je tragičnim nasiljima i diskriminaciji. Papina solidarnost popraćena je uspomenom na molitve te je zahvalio svima koji se trude oko humanitarne pomoći. Potaknuo je razne zajednice da uspostave dijalog i zakorače putem pomirenja kako bi izgradili budućnost uzajamnog poštovanja, sigurnosti i mira.

Posebno je pozdravio pothvat „Prazna dječja kolica” i skupinu majki, primijetivši kako budućnost našeg društva traži jače zauzimanje sviju. Javne ustanove trebale bi se jače i konkretnije zauzeti za život i majčinstvo. Taj poziv zadobiva posebno značenje danas dok se gotovo u svim krajevima svijeta obilježava Dan majki. Papa se s ljubavlju sjetio svih majki, povjerivši ih Isusovoj majci Mariji.

Proglašenjem svetima Franje i Jacinte želio je predstaviti cijeloj Crkvi njihov primjer prianjanju Kristu i evanđeoskom svjedočanstvu. Njihova svetost nije posljedica ukazanja, već vjernosti i žara kojim su odgovorili primljenom privilegiju da mogu vidjeti Blaženu Djevicu Mariju. Nakon susreta s „Lijepom Gospom”, oni su molili krunicu, činili pokoru i žrtvovali se kako bi pridonijeli svršetku rata i spasenju duša pomoću Božjeg milosrđa. I danas su nam potrebne molitve i pokora za postignuće milosti obraćenja kao i svršetak apsurdnih oružanih sukoba i nasilja koja unakazuju lice čovječanstva, rekao je papa Franjo i preporučio vjernicima da dopuste ih svjetlo što dolazi iz Fatime vodi ovozemaljskim putem.

Povjerio im je kako se pri dolasku u marijansko svetište u Kapeli ukazanja zadržao u molitvi i razmatranju. U središtu svega je bio Uskrsli Gospodin, nazočan Riječju i Euharistijom usred svog naroda. Isus je nazočan i u tolikim bolesnicima, koji su protagonisti liturgijskog i pastoralnog života u Fatimi kao i u svim marijanskim svetištima. U Fatimi je Gospa izabrala srca nevinih i jednostavnost malenog Franje, Jacinte i Lucije kao baštinike njezine poruke. Oni su je dostojno primili te su priznati kao vjerodostojni svjedoci ukazanja i primjer kršćanskog života, zaključio je Papa.

IKA | Bitno.net