S kojom vlašću činiš to? Polazeći od toga upita vrhovnih svećenika Isusu s namjerom da ga kompromitiraju, Papa se upitao zašto su bili protiv Isusa? Možda zbog učinjenih čudesa? U tomu nije bio problem – odgovorio je – nego su se sablažnjavali jer su zlodusi vikali Isusu: ti si Sin Božji, ti si Svetac Božji. To je srž problema, to ih je sablažnjavalo: Utjelovljeni Bog. I nama se u životu postavljaju zamke, ali to što „u Crkvi sablažnjava jest otajstvo Utjelovljenja Riječi“ To se ne podnosi, đavao to ne podnosi – ustvrdio je Sveti Otac.

Koliko se puta čuje govoriti: vi, kršćani, budite malo normalniji, razumni kao i druge osobe. Takav se govor pristoji krotiteljima zmija: ‘Budite takvi, zar ne? Malo normalniji, nemojte biti toliko ukrućeni…’.A u pozadini je: Ma, nemojte dolaziti s pripovijetkama da se Bog utjelovio! Sablažnjava ih Utjelovljenje Riječi! Do mile volje možemo činiti socijalna djela i uvijek će reći: Crkva je zaista dobra, socijalno je angažirana. Ali ako reknemo da to činimo jer su osobe tijelo Kristovo, onda se sablažnjavaju. A to je istina, to je Isusova objava: prisutnost utjelovljenoga Isusa – objasnio je papa Franjo.

U tomu je problem – naglasio je Papa: Uvijek će biti napasti da se bez sablazni Utjelovljene riječi, bez sablazni križa čine dobra djela. Naprotiv, moramo biti dosljedni s tom sablazni, s tom stvarnošću koja sablažnjava, a to je: dosljednost vjere. Papa je podsjetio na riječi Ivana apostola: Oni koji niječu da je Riječ došla u tijelu pripadaju Antikristu, oni su protiv Krista. Uostalom, Duhu Svetom pripadaju samo oni koji tvrde da je Riječ došla u tijelu – kazao je Sveti Otac.

Papa je ustvrdio da će svima biti dobro ako mislimo da Crkva nije neka kulturna, vjerska ili socijalna organizacija, ona je Isusova obitelj. Crkva vjeruje da je Isus Sin Božji došao u tijelu: to je sablazan, i stoga su progonili Isusa. U konačnici, ono što njima Isus nije htio reći kad su ga pitali: Kojom vlašću to činiš?, rekao je vrhovnom svećeniku. Konačno reci jesi li ti Sin Božji – Da!.i zato je osuđen na smrt. To je razlog progona. Ako postanemo razumni kršćani, socijalni radnici, dobročineći kršćani, koja će biti posljedica? Nećemo imati mučenika, to će biti posljedica – ustvrdio je Papa.
Naprotiv kad govorimo istinu da je Sin Božji došao i utjelovio se, kad propovijedamo sablazan križa, doći će progoni, doći će križ, a to će biti dobro, takav je naš život – kazao je Sveti Otac te potaknuo da od Gospodina prosimo milost da se ne sramimo živjeti sa sablazni križa, također i mudrost da se ne prepustimo svjetovnom duhu, koji će nam uvijek nuditi uglađene, civilne i dobre prijedloge u pozadini kojih je nijekanje činjenice da je Riječ došla u tijelu, nijekanje utjelovljenja Riječi. A ona u konačnici sablažnjava one koji progone Isusa, a baš ona uništava đavolsko djelovanje. Amen – zaključio je papa Franjo. (rv/bitno.net)