OSSROM92326_Articolo

U poruci koju je poslao glavnom rimskom rabinu Riccardu Di Segniju, Papa se – kako je napisao – „obnovljenom zahvalnošću“ prisjeća susreta održanoga 17. siječnja, kada je bio „srdačno primljen“ u rimskoj sinagogi.

Židovska Pasha podsjeća da je Svemogući oslobodio svoj voljeni narod od ropstva i poveo ga u Obećanu zemlju – istaknuo je papa Franjo. Neka vas obiljem svojega blagoslova On prati i danas, neka štiti vašu zajednicu i, u svojemu milosrđu, svakomu podari mir. Molim vas da molite za mene, dok jamčim svoje molitve za vas: neka nam Svevišnji dade da možemo uvijek više rasti u prijateljstvu – stoji na kraju Papine poruke.

Istodobno, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je čestitku povodom židovskog blagdana Pesaha rabinu Židovske zajednice Bet Israel Kotelu Da Donu i rabinu Židovske općine Zagreb Lucijanu Moši Preleviću u kojoj stoji:

Pesah je jedna od najdugovječnijih svetkovina koju Židovi obilježavaju u kontinuitetu već više od 2.500 godina. Ona je spomen na velika djela što ih je Bog učinio svom izabranom narodu, te ga u svojoj beskrajnoj dobroti i ljubavi izbavio iz ropstva u Egiptu i poveo na put slobode u zemlju obećanja. Tekstovi iz Svetoga Pisma tako zorno i životno opisuju djelo Svemogućega koji prati, brani i pomaže svoj narod na putu u obećanu zemlju. A za uzvrat tražeći samo vjernost i pouzdanje u Njegovu providnost i zaštitu. S pravom se onda Pesah slavi više dana.

Poštovani gospodine Rabine, u osobno ime, kao i u ime vjernika katolika upućujem iskrene čestitke za svetkovinu ovogodišnjeg Pesaha Vama i svim članovima Vaše zajednice. Neka i ovogodišnje slavlje, koje ima tako dugu i znakovitu povijest, donese svim članovima Vaše zajednice osjećaj ljepote, značenja i snage Božje prisutnosti i blizine koja neka urodi obiljem svakog Božjeg blagoslova.

Bitno.net