Nastavljajući ciklus kateheza posvećenih sv. Josipu, papa Franjo se na općoj audijenciji usredotočio na ulogu sveca kao prognanom i hrabrom migrantu.

Bježeći u Egipat kako bi izbjegla Herodov gnjev, Sveta Obitelj pretrpjela je poniženje te na vlastitoj koži iskusila nesigurnost, strah i bol zbog toga što je morala napustiti svoju domovinu. Mnogo je naših suvremenika koji su prisiljeni trpjeti istu nepravdu i patnju, kazao je Papa. Uzrok je gotovo uvijek arogancija i nasilje moćnih, rekao je.

Kralj Herod naredio je pokolj jer je osjećao da mu prijeti moć od novorođenog „kralja Židova“, tumačio je Papa. Bijeg u Egipat – kako nazivamo taj događaj – spašava Isusa, no nažalost ne sprječava Heroda da učini pokolj. Papa je kazao kako taj događaj razotkriva dvije suprotstavljene ličnosti – s jedne strane, Herod sa svojom žestinom, s druge strane Josip svojom pažnjom i hrabrošću. Herod je simbol tiranina i despota svakog vremena – čak i našeg, naglasio je Papa – koji brane svoju moć nemilosrdnom okrutnošću i provodeći neljudska djela nasilja.

Sveti Otac upozorio je kako i mi možemo podleći takvom stavu kada pokušavamo arogancijom odagnati svoje strahove, čak i ako je to verbalno ili malenim zlodjelima s namjerom da štetimo našim bližnjima.

Sveti Josip, primijetio je Papa, bio je Herodova suprotnost: pravedan čovjek koji pokazuje svoju hrabrost slijedeći anđeosku zapovijed da bježi. Možemo tek zamisliti s kakvim se obratima morao suočiti tijekom dugog i opasnog putovanja i poteškoćama oko boravka u stranoj zemlji u kojoj se govori drugi jezik: toliko poteškoća, naglasio je Sveti Otac. Njegova se hrabrost javlja u trenutku povratka, kada umiren anđelovim riječima, pobjeđuje svoje razumljive strahove i nastani se s Marijom i Isusom u Nazaretu, rekao je Papa.

Međutim hrabrost se može živjeti u našem svakodnevnom životu, nije samo vrlina „junaka“, istaknuo je. Herod i Josip dva su suprotstavljena lika, odrazi dvaju sveprisutnih lica čovječanstva. Vidimo u svim vremenima i kulturama hrabre muškarce i žene koji su, kako bi bili dosljedni svojim uvjerenjima, nadišli svakakve teškoće, trpjeli nepravde, osude pa čak i smrt, rekao je Sveti Otac. Hrabrost je druga riječ za „jakost“, jedna od kardinalnih vrlina.

Na kraju, Papa je podsjetio kako nas sveti Josip uči kako prevladati strahove i suočiti se s nedaćama koje nosi život. Pouka koju nam danas Josip ostavlja je sljedeća: život uvijek nosi sa sobom mnogo nedaća, to je istina, pred kojima se možemo isto tako osjećati ugroženo i uplašeno. Takve trenutke nećemo nadvladati izvlačeći ono najgore iz sebe poput Heroda, već ponašajući se poput Josipa koji odgovara na strah hrabrošću da se pouzdaje u Božju providnost, kazao je Papa.

Isto tako, papa Franjo pozvao je na molitvu za brojne migrante i izbjeglice našeg vremena koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove i za one koji ne mogu pobjeći ili koji umiru na putu. Nemojmo zaboraviti na mnoge ljude koji su postali žrtve rata i žele pobjeći iz svojih domova, ali nisu u mogućnosti. Razmislimo o onim migrantima koji su krenuli tim putem prema slobodi i završili na ulici ili u moru. Razmotrimo Isusa, u naručju Josipa i Marije, bježe, i neka u njemu vidimo svakog današnjeg migranta, pozvao je Papa. Migracijska kriza koja je u tijeku skandal je čovječanstva, istaknuo je, koji ne smijemo zanemariti.

Molitva za migrante

Sveti Otac je zaključio katehezu molitvom svetom Josipu za one kojima je potrebna hrabrost i u sličnim situacijama.

Sveti Josipe,
ti koji si iskusio patnju onih koji moraju bježati,
spašavanja života onih koji su ti najmiliji,
zaštiti sve koji bježe zbog rata,
mržnje, gladi.
Podrži ih u njihovim nedaćama,
Osnaži ih u nadi i neka pronađu prihvat i solidarnost.
Vodi njihove korake i otvori srca onih koji im mogu pomoći. Amen.