Isus izgoni đavle, a netko to tumači kako bi umanjio Gospodinovu snagu. Papa je Franjo u propovijedi govorio o odlomku iz Evanđelja u današnjoj liturgiji, i odmah istaknuo da uvijek postoji kušnja da se ograniči Isusov lik, kao da je „najviše neki iscjelitelj“ kojega ne treba shvaćati previše ozbiljno. Takvo je ponašanje došlo i do naših dana – primijetio je Sveti Otac.

Ima nekih svećenika koji, kada čitaju taj odlomak iz Evanđelja, ili neke druge, kažu: ‘Ali, Isus je ozdravio tu osobu od psihičke bolesti’. Istina je – dodao je potom Papa – da se u ono vrijeme epilepsiju moglo pomiješati s opsjednutošću đavlom; ali jednako je tako istina da je đavao postojao! I mi nemamo pravo činiti to previše jednostavnim, da kažemo, primjerice: ‘Svi oni nisu bili opsjednuti đavlom; bili su psihički bolesnici’. Ne! – istaknuo je Papa – Nazočnost je demona na prvoj stranici Biblije, koja i završava nazočnošću đavla, i to Božjom pobjedom nad njim.

Zbog toga ne smijemo biti naivni – upozorio je Sveti Otac te dodao da nam Gospodin daje neka mjerila kako bismo razlučili nazočnost zla, i kako bismo, kada dođu kušnje, pošli kršćanskim putom. Jedno od mjerila jest to da Isusovu pobjedu nad zlom ne nasljedujemo samo „napola“. Ili si sa mnom, ili si protiv mene, kaže Gospodin. Isus je došao – dodao je Papa – kako bi uništio đavla, kako bi nas oslobodio od đavolskoga ropstva. I ne može se reći da tako pretjerujemo – upozorio je Sveti Otac. Tu nema nijansî. Tu je borba u kojoj je u pitanju zdravlje, vječno zdravlje, vječno spasenje za sve nas.

Drugo je mjerilo budnost. Trebamo uvijek biti pozorni, paziti na podvale, na zavođenje Zloga – potaknuo je Papa. I možemo se upitati: ‘Bdijem li nad sobom, nad svojim srcem, nad svojim osjećajima, nad svojim mislima? Čuvam li blago milosti? Čuvam li u sebi nazočnost Duha Svetoga? Ili sve ostavljam tako, uvjeren da će sve dobro proći?’ Ali ako ti to ne čuvaš – napomenuo je Papa – doći će netko koji je jači od tebe. A ako dođe netko jači od njega, on ga pobijedi, oduzme mu oružje u koje se pouzdavao i razdijeli plijen.

Tri su, dakle, mjerila – ponovio je Sveti Otac. Isus se bori protiv đavla – prvo mjerilo. Drugo: tko nije s Isusom, protiv Njega je. Nema polovičnoga ponašanja. Treće mjerilo: pozornost prema vlastitom srcu, jer đavao je lukav. Nikada ga se ne može zauvijek otjerati! To će biti moguće samo posljednjega dana – napomenuo je papa Franjo.

Kada nečisti duh iziđe iz čovjeka, – rekao je potom Sveti Otac – luta pustim mjestima tražeći spokoja, i kada ga ne pronađe kaže: ‘Vratit ću se u svoju kuću iz koje sam izišao’. I nađe ju pometenu i uređenu. Tada ode i uzme sa sobom sedam drugih duhova, gorih od sebe, te uđu i nastane se ondje. I tako na kraju onomu čovjeku bude gore nego prije – rekao je Sveti Otac navodeći riječi iz Evanđelja te istaknuo – Važna je budnost jer njegova je strategija sljedeća:
‘Postao si kršćanin, idi naprijed u svojoj vjeri, ja ću te pustiti na miru. Ali poslije, kada se navikneš, kada više ne budeš oprezan i kada ćeš se osjećati sigurnim, ja ću se vratiti’. Evanđelje iz današnje liturgije – dodao je Papa – počinje s otjeranim đavlom, i završava s đavlom koji se vraća! Sveti je Petar govorio: ‘On je poput divljega lava koji kruži oko nas’.

Primijetivši potom da bi netko mogao reći: ‘Oče, ali vi ste malo staromodni! Plašite nas tim stvarima….’, papa je Franjo istaknuo da to nisu njegove riječi. To je Evanđelje! – istaknuo je – I to nisu laži; to je Gospodinova Riječ! Molimo Gospodina milost da ozbiljno shvatimo te stvari. On je došao kako bi se borio za naše spasenje. On je pobijedio đavla! Molim vas, nemojmo ulaziti u posao s đavlom! On se želi vratiti kući, uzeti nas u posjed… Ne valja relativizirati nego bdjeti! I to uvijek s Isusom – istaknuo je na kraju papa Franjo. (rv/bitno.net)