Davidov plač zbog okrutne sinovljeve smrti koji se okrenuo protiv njega, proročanstvo je ljubavi Boga Oca prema nama, ljubavi koja je otišla sve do Isusove smrti na križu – istaknuo je papa Franjo jučer na misi u Domu svete Marte i napomenuo – Gospodin je otac koji se nikad ne odriče svojeg očinstva.

„Sine moj Abšalome! Oh, da sam ja umro mjesto tebe!“ To je tjeskobni Davidov vapaj koji plače zbog smrti svojega sina. Prvo čitanje današnje liturgije iz Druge knjige o Samuelu opisuje kraj duge bitke koju Abšalom vodi protiv svojeg oca, kralja Davida, kako bi preuzeo njegovo prijestolje – rekao je papa Franjo jučer na misi u Domu svete Marte, ističući da je David trpio zbog toga rata koji je protiv njega pokrenuo njegov sin Abšalom, uvjerivši narod da se bori zajedno s njim, tako da je David morao pobjeći iz Jeruzalema, kako bi spasio vlastiti život.

David je bio bos, pokrivene glave i izvrijeđan; neki su na njega bacali kamenje, jer svi su bili uz Abšaloma koji ih je prevario i zaveo ih ljudskim obećanjima – rekao je Papa i primijetio – Prvo čitanje današnje liturgije opisuje Davida koji je iščekivao novost s bojišta i na kraju, dolazak glasnika koji mu je javio: „Abšalom je poginuo u boju!“ David je bio potresen, plakao je i kazao: „Sine Abšalome, sine moj! Sine moj Abšalome! Oh, da sam ja umro mjesto tebe!“ Oni koji su bili uz njega čudili su se toj reakciji.

Pitali su ga: „Zašto plačeš? On je bio protiv tebe, odrekao te se, zanijekao je tvoju vlast, vrijeđao te, progonio, radije slavi, jer si pobijedio“ – rekao je Sveti Otac i dodao – No David je samo kazao: „Abšalome, sine moj, sine moj!“ i plakao. Taj je Davidov plač povijesna činjenica, no i proročanstvo. Pokazuje nam Božje srce, te što Gospodin čini s nama kada se udaljimo od Njega, kada grijehom uništimo sami sebe, kada smo dezorijentirani i izgubljeni. Gospodin je otac i nikada se ne odriče svojeg očinstva, te stoga onaj: „Sine moj, sine moj“.

Davidove riječi: „Oh, da sam ja umro mjesto tebe! Abšalome, sine moj!“, proročke su i u Bogu postaju stvarnost – rekao je papa Franjo i nastavio – Veoma je velika očinska Božja ljubav koju ima prema nama, jer je umro umjesto nas. Postao je čovjek i umro za nas. Kada gledamo križ, mislimo na taj „Oh, da sam ja umro mjesto tebe!“. Poslušajmo Očev glas koji nam u Sinu kaže: „Sine moj, sine moj!“. Bog se ne odriče svoje djece i ne pregovara o svojem očinstvu.

Božja ljubav ide do krajnjih granica. Onaj koji je na križu jest Bog, Očev Sin koji je poslan kako bi dao život za nas. U lošim trenucima našega života koje svi imamo, u trenucima grijeha i udaljavanja od Boga, pomoći će nam čuti taj glas u srcu: „Sine moj, kćeri moja, što to činiš? Nemoj se ubiti, molim te! Ja sam umro za tebe“. Isus je plakao gledajući Jeruzalem; plače jer ne dopuštamo da nas ljubi. U trenucima napasti i grijeha kada se udaljavamo od Boga, pokušajmo čuti taj glas: „Sine moj, kćeri moja, zašto?“ – rekao je na kraju Papa.

Vatican News | Bitno.net