Davidov plač zbog okrutne sinovljeve smrti koji se okrenuo protiv njega, proročanstvo je ljubavi Boga Oca prema nama, ljubavi koja je otišla sve do Isusove smrti na križu – istaknuo je papa Franjo jučer na misi u Domu svete Marte i napomenuo – Gospodin je otac koji se nikad ne odriče svojeg očinstva.

Foto: Giulio Napolitano/Shutterstock

„Sine moj Abšalome! Oh, da sam ja umro mjesto tebe!“ To je tjeskobni Davidov vapaj koji plače zbog smrti svojega sina. Prvo čitanje današnje liturgije iz Druge knjige o Samuelu opisuje kraj duge bitke koju Abšalom vodi protiv svojeg oca, kralja Davida, kako bi preuzeo njegovo prijestolje – rekao je papa Franjo jučer na misi u Domu svete Marte, ističući da je David trpio zbog toga rata koji je protiv njega pokrenuo njegov sin Abšalom, uvjerivši narod da se bori zajedno s njim, tako da je David morao pobjeći iz Jeruzalema, kako bi spasio vlastiti život.

David je bio bos, pokrivene glave i izvrijeđan; neki su na njega bacali kamenje, jer svi su bili uz Abšaloma koji ih je prevario i zaveo ih ljudskim obećanjima – rekao je Papa i primijetio – Prvo čitanje današnje liturgije opisuje Davida koji je iščekivao novost s bojišta i na kraju, dolazak glasnika koji mu je javio: „Abšalom je poginuo u boju!“ David je bio potresen, plakao je i kazao: „Sine Abšalome, sine moj! Sine moj Abšalome! Oh, da sam ja umro mjesto tebe!“ Oni koji su bili uz njega čudili su se toj reakciji.

Pitali su ga: „Zašto plačeš? On je bio protiv tebe, odrekao te se, zanijekao je tvoju vlast, vrijeđao te, progonio, radije slavi, jer si pobijedio“ – rekao je Sveti Otac i dodao – No David je samo kazao: „Abšalome, sine moj, sine moj!“ i plakao. Taj je Davidov plač povijesna činjenica, no i proročanstvo. Pokazuje nam Božje srce, te što Gospodin čini s nama kada se udaljimo od Njega, kada grijehom uništimo sami sebe, kada smo dezorijentirani i izgubljeni. Gospodin je otac i nikada se ne odriče svojeg očinstva, te stoga onaj: „Sine moj, sine moj“.

Davidove riječi: „Oh, da sam ja umro mjesto tebe! Abšalome, sine moj!“, proročke su i u Bogu postaju stvarnost – rekao je papa Franjo i nastavio – Veoma je velika očinska Božja ljubav koju ima prema nama, jer je umro umjesto nas. Postao je čovjek i umro za nas. Kada gledamo križ, mislimo na taj „Oh, da sam ja umro mjesto tebe!“. Poslušajmo Očev glas koji nam u Sinu kaže: „Sine moj, sine moj!“. Bog se ne odriče svoje djece i ne pregovara o svojem očinstvu.

Božja ljubav ide do krajnjih granica. Onaj koji je na križu jest Bog, Očev Sin koji je poslan kako bi dao život za nas. U lošim trenucima našega života koje svi imamo, u trenucima grijeha i udaljavanja od Boga, pomoći će nam čuti taj glas u srcu: „Sine moj, kćeri moja, što to činiš? Nemoj se ubiti, molim te! Ja sam umro za tebe“. Isus je plakao gledajući Jeruzalem; plače jer ne dopuštamo da nas ljubi. U trenucima napasti i grijeha kada se udaljavamo od Boga, pokušajmo čuti taj glas: „Sine moj, kćeri moja, zašto?“ – rekao je na kraju Papa.

Vatican News | Bitno.net