Foto: Vatican Radio

Moguće je da smo jedan dan hrabri protivnici idolopoklonstva u službi Bogu, a dan poslije toliko potišteni da želimo umrijeti, jer nas je netko, tijekom našega poslanja, prestrašio. Te dvije krajnosti ljudske snage i slabosti u ravnotežu stavlja Bog, i uvijek će to činiti ako Mu ostanemo vjerni. Priča je to o proroku Iliji, opisana u Knjizi Kraljeva, koju je Sveti Otac uzeo kao primjer za iskustvo svake osobe vjere. 

Taj poznati odlomak iz današnje liturgije govori o Iliji na Brdu Horebu koji primi poziv da iziđe iz pećine u kojoj se nalazio, i da se pokaže pred Gospodinom. Dok je Gospodin prolazio, pred njim je bio silan vihor, snažan potres, a poslije i oganj, ali Bog nije bio ni u jednomu. Nakon ognja došao je šapat laganog i blagog lahora, u kojemu – rekao je Papa – Ilija prepozna Gospodina koji prolazi. 

Gospodin nije bio u vjetru, ni u potresu, ni u ognju, nego je bio u onom šaptu blagoga lahora, u miru ili, kako stoji u originalu – istaknuo je Papa – u originalu je prekrasan izraz, koji kaže da je Gospodin bio u slabašnoj zvonkoj tišini. Zvuči kao proturječje: bio je u slabašnoj zvonkoj tišini – ponovio je Sveti Otac te dodao – Ilija zna raspoznati gdje je Gospodin, a Gospodin ga priprema darom rasuđivanja. I potom mu određuje poslanje.

Poslanje koje Bog povjerava Iliji jest da pomaže novoga izraelskoga kralja i novoga proroka koji ima zamijeniti njega samoga. Papa Franjo posebno ističe nježnost i očinski osjećaj kojim se ta zadaća povjerava čovjeku koji, inače snažan i revan, sada izgleda poražen. Gospodin priprema dušu, priprema srce, priprema ga za kušnju, za poslušnost, i ustrajnost – primijetio je Sveti Otac.

Kada nam želi povjeriti neko poslanje, neki posao, Gospodin nas priprema. Priprema nas da to učinimo dobro, kao što je pripremio Iliju. Ali, u tomu nije najvažnija stvar činjenica da je susreo Gospodina – primijetio je Papa – Važan je cijeli put do poslanja koje povjerava Gospodin. To je razlika između apostolskoga poslanja koje nam daje Gospodin, i neke zadaće. Kada Gospodin povjerava neko poslanje, uvijek nas uvodi u određeni postupak, postupak pročišćenja, postupak razlučivanja, poslušnosti i molitve. A vjernost u tom postupku – dodao je Sveti Otac – jest u tomu da se prepustimo da nas Gospodin vodi.

Uz Božju pomoć, Ilija svladava strah koji je u njemu pobudila kraljica Izebela, zaprijetivši mu da će ga ubiti. Ta je kraljica bila zla, i ubijala je svoje neprijatelje – rekao je Papa – Stoga se Ilija boji. Ali Gospodin je moćniji. Tu, dakle, vidimo da Ilija hodi, poslušan je, trpi, razlučuje, moli, i pronalazi Gospodina. Neka nam Gospodin podari milost da dopustimo da nas On pripremi svakoga dana na našem putu života, kako bismo mogli svjedočiti Isusovo spasenje – rekao je na kraju papa Franjo. 

Radio Vatikan/Bitno.net